Eliminarea TVA pentru locuinte risca sa impinga piata imobiliara catre o zona speculativa, similara celei din anii 2007-2008, fapt care ulterior ar putea duce chiar la anumite blocaje, a declarat Andreea Comsa, managing director in cadrul firmei de consultanta imobiliara Premier Estate Management, in cadrul conferintei (Re)Construct 2017.

Aflata la cea de-a treia editie, conferinta (RE)Construct 2017 este evenimentul wall-street.ro dedicat pietelor imobiliare si a constructiilor si este realizat in parteneriat cu Sonae Sierra, Imobiliare.ro, Coldwell Banker, CEZ Vanzare si TP-Link.

“Toata aceasta dezbatere privind posibila eliminare a TVA a blocat piata pe alocuri pentru ca exista clienti care asteapta sa vada care va fi deznodamantul final. Daca TVA de 5% la locuinte dispare, sunt convinsa ca vom intra intr-o zona speculativa. In conditiile in care taxa ar fi eliminata, dezvoltatori vor creste preturile cu cel putin 5%, fapt care nu avantajeaza cumparatorul”, spune Andreea Comsa.

La finalul lunii februarie, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a depus la Senat un proiect de lege care prevede aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinte sociale pentru persoanele fizice, aceasta valoare urmand a fi aplicata si serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media si a unor servicii din domeniul agriculturii.

“In teorie planul privind eliminarea TVA suna bine, dar in practica nu stiu exact ce studiu de impact s-a realizat, iar cei care au fost in piata in 2007-2008 au vazut ce inseamna o piata speculativa care ulterior se blocheaza total”, a mai adaugat Comsa.

Dragnea sustine, in expunerea de motive, ca masura are in vedere „sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA”.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri