Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Ionut Misa sustine ca Romania a fost folosita ca piata de consum, iar aceasta abordare nu este una de viitor. In opinia sa, consumul trebuie dublat de investitii, sprijinit de productie si completat cu alte masuri economice.

Prezent la o conferinta cu privire LA “falia dintre economia romaneasca si Romania productiva", Misa a declarant ca tara noastra nu se poate dezvolta mizand doar pe consum si pe forta de munca ieftina.

“Nu reusim inca, la nivelul Romaniei, sa cream produse cu valoare adaugata mare. Am fost folositi ca piata de consum, s-a pus accent doar pe consum, si, din punctul meu de vedere personal, nu a fost cea mai buna abordare. Indiscutabil consumul este important si poate fi un element de crestere economica, dar nu singurul. El trebuie dublat de investitii, sprijinit de productie, completat cu multe alte masuri economice. Daca ne raportam doar la consum si la a fi o piata de desfacere pentru alte tari ca Polonia, Ungaria sau Cehia, nu avem un viitor”, a subliniat Misa.

El a mentionat faptul ca inclusiv Fondul Monetar International a prezentat, recent, o comparatie intre economia romaneasca, cea poloneza, ceha si ungureasca, inclusiv elementele care au influentat diferentele din aceste piete, printre care si productivitatea si competitivitatea fortei de munca.