30 Octombrie 2006

90% din romanii plecati in strainatate lucreaza in state membre UE



Aproape 90% dintre romanii care au plecat la munca in strainatate in primul semestru al anului 2006 au ales o tara din Uniunea Europeana (UE), destinatia preferata fiind Germania, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) din Ministerul Muncii.

Potrivit datelor de la DMS, in Germania au plecat peste doua treimi din totalul romanilor care si-au gasit un loc de munca in strainatate. Modalitatea cea mai folosita de muncitori de a intra in legatura cu angajatorii germani a fost Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), prin intermediul caruia au plecat, in primele noua luni ale anului 2006, peste 46.400 romani. Contractele puse la dispozitie de OMFM au avut o durata cuprinsa intre trei luni si un an si jumatate, iar salariile obtinute s-au incadrat intre 800 si 1.200 de euro. Agricultura a fost cea care a atras peste 75% dintre cei plecati in Germania, pentru o remuneratie de 800 de euro pe luna, restul lucrand in domeniul gastronomic, in sanatate si industrie.

Agricultura a fost principalul domeniu in care au plecat sa munceasca si cei mai multi romani din Spania. Din cele 9.830 de persoane plecate cu contract de munca in Spania, aproximativ 9.000 au lucrat in agricultura, la cules de fructe si legume, pentru salarii cuprinse intre 650 si 1.500 de euro.

Tara care a oferit salariile cele mai mari pentru munca prestata de romani a fost Elvetia. Cu toate acestea, doar 0,14% dintre cei plecati in strainatate anul acesta si-au gasit un loc de munca in Elvetia, peste doua treimi lucrand in agricultura, pentru 1.970 de euro pe luna, restul fiind contactati pentru a munci in domeniul sanatatii, pentru un salariu lunar de 3.100 de euro.

De la an la an, numarul romanilor care isi gasesc un loc de munca in strainatate creste. Daca in 2004, prin OMFM, au plecat peste 35.000 de muncitori, iar in 2005 aproape 43.000, anul acesta, doar in primele noua luni, peste 46.400 de romani isi gasisera un loc de munca in strainatate. Din datele oferite de DMS, alti 10.658 de romani au plecat in 2006 si prin intermediul firmelor private de plasare de forta de munca. Dintre acestia, cei mai multi au preferat Germania, Ungaria, Marea Britanie, dar si Belgia, Suedia sau Statele Unite ale Americii.

Domeniul cel mai bine platit in care se pot angaja romanii care pleaca sa munceasca in strainatate este cel sanitar, domeniu in care se poate castiga un salariu cuprins intre 2.000 si 3.100 de euro. Cu toate acestea, prin OMFM au plecat anul acesta doar 50 de salariati in sistemul sanitar, in Germania si Elvetia, iar la ultima inscriere in baza de date a OMFM pentru cadre medicale care urmau sa plece in Elvetia s-au inscris doar 11 persoane.

Totusi, Romania se confrunta cu o lipsa majora de personal medical, una dintre cauze fiind si plecarea la munca in strainatate. Potrivit presedintelui Federatiei "Solidaritatea Sanitara", Viorel Rotila, majoritatea celor care pleaca o fac prin firmele private sau prin contactarea individuala a unui angajator. Destinatia a peste 90% dintre medicii si asistentii medicali care au plecat la munca in strainatate este, in opinia liderului sindical, Italia, pentru ca acesta tara nu impune restrictii prin contingentare in ceea ce priveste personalul medical. Totodata, multi dintre cei care lucreaza in sistemul sanitar din Romania prefera sa plece in strainatate pentru alte ocupatii decat cea medicala, chiar si in agricultura, pentru ca sunt mai bine platiti decat in tara, a mai spus Viorel Rotila.

Si in ceea ce priveste castigurile romanilor care muncesc in strainatate, se observa o majorare. Daca anul trecut, cei care au plecat la munca prin OMFM au castigat, in medie, peste 114 milioane de euro, anul acesta, doar in primele noua luni, aceasta cifra a fost depasita cu aproximativ douazeci de milioane de euro, cei peste 46.400 de romani primind pentru munca prestata peste 134 de milioane de euro.



Citeste si