Actiunile AAGES Targu-Mures (AAG) au intrat luni la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) inregistrand o crestere de 3,3% fata de pretul la care au fost vandute investitorilor in IPO. Gabor Molnar, CEO-ul si principalul actionar al producatorului de utilaje industriale, spune ca in urmatorii trei ani nu vrea sa vanda compania catre un grup strain, chiar daca interes a existat.

AAGES a inchis cu succes, in doar doua zile, o oferta publica initiala (IPO) prin care a vandut actiuni in valoare totala de 5,5 mil. lei, la un pret de 3,705 lei/titlu. IPO-ul a fost intermediat de casa de brokeraj Goldring.

Ieri, actiunile societatii din Targu-Mures au deschis in crestere cu 6,3%, insa pana la inchidere aprecierea s-a temperat la 3,3%, la finalul zilei un titlul AAG fiind tranzactionat la 3,83 lei. AAGES este in prezent evaluata la 38,3 mil. lei.

“Sunt multumit de pretul obtinut in IPO si sper ca in timp acesta se va dovedi a fi prea mic. Unul dintre motivele pentru care ne-am listat este acela ca vindem mult pe pietele externe, iar listarea ne formeaza o imagine mult mai buna in ochii partenerilor straini. De asemenea, de-a lungul anilor am convins colegii sa reinvestim in companie, iar acum fondatorii au avut ocazia sa isi recupereze o parte din bani”, a declarat Gabor Molnar.

Circa 70% din cifra de afaceri a AAG este obtinuta din exporturi, societatea neavand concurenti locali. Firma nu are in plan deschiderea unor unitati de productie in afara Romaniei.

Peste 80% din exporturile AAGES se indreapta catre Germania, de unde produsele pleaca ulterior catre alte continente. De altfel, in actionariatul AAGES se regaseste si Systec Gruppe (detinere de 5%), unul dintre partenerii de afaceri germani ai companiei.

“Systec este un partener important de afaceri care a intrat anterior in actionariat deoarece, asa cum ei spun, vor sa ne ‘faca’ o firma germana; vor sa aduca clientii lor la noi aratandu-le ca noi facem parte din grupul lor de firme”, spune Gabor Molnar. “Ei se pot gandi sa ne cumpere, dar asta nu inseamna si ca noi suntem de vanzare. Momentan vrem sa mergem pe ideile noastre… cand vine o firma mare nu se stie ce urmeaza. Niciodata nu poti spune niciodata, dar in urmatorii trei ani in mod sigur AAGES nu va fi vanduta”, a raspuns CEO-ul companiei, intrebat despre o eventuala vanzare catre unul dintre partenerii straini de talie mare.

Actionarul majoritar al AAGES este AAGES Headinvest (55% din capital), in vreme ce Molnar detine 10,55% din titluri, iar Systec 5%. AAGES Headinvest are la randul ei 10 actionari persoane fizice, insa niciunul dintre acestia nu controleaza peste 33% din drepturile de vot, principalul actionar fiind Gabor Molnar, cu o detinere de 32%.

Afacerile AAGES s-au redus anul trecut cu 17,2%, la 23,5 mil. lei, in vreme ce profitul a scazut cu 30%, la 3,1 mil. lei. Anterior, analistii Tradeville au remarcat perspectivele bune ale companiei, insa au subliniat si riscul de succesiune, din echipa de conducere a societatii, cea mai tanara persoana avand 58 de ani.

“Este o problema pe care ne-o punem si noi, insa ‘lucram’ la generatia urmatoare si avem deja echipe formate pentru viitor”, a mentionat Gabor Molnar.

AAGES este un producator de echipamente industriale pentru prelucrarea prin incalzire a metalelor (prin inductie electromagnetica), infiintat in Targu-Mures acum aproape 27 de ani de catre un grup de cercetatori locali. Compania are in prezent peste 140 de angajati.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri