Ministerul Finantelor anunta ca va continua Programul ”Fidelis” de emisiuni de titluri de stat pentru populatie prin intermediul Bursei, dar propune si un nou program prin care sa se imprumute direct de la persoanele fizice, “Tezaur”. Masurile sunt cuprinse in cadrul noii strategii de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019.

Ministerul a revizuit strategia de administrare a datoriei publice, pentru ca aceasta sa fie in concordanta cu indicatorii prevazuti in strategia fiscal-bugetara pe termen mediu.

Conform documentului, pe termen mediu, finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale se vor realiza in principal din surse interne si, in completare, din surse externe, pentru a se diminua riscul valutar.

“In perioada 2017-2019, Romania isi va acoperi necesitatile de finantare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piata interna, prin emiterea de euroobligatiuni pe pietele internationale de capital si, in completare, prin contractarea de imprumuturi externe de la creditori oficiali (institutii financiare internationale), in conditii avantajoase pentru statul roman”, subliniaza institutia.

Ministerul Finantelor are o rezerva valutara de 6,3 miliarde de euro

In acest context, Ministerul mentioneaza, in cadrul unui comunicat de presa, ca, in prezent, rezerva in valuta este de circa 6,3 miliarde euro si este pusa la dispozitia Trezoreriei Statului in scop prudential, pentru a limita riscul de refinantare.

Citeste si:
Platile pentru Start-Up Nation 2018 incep saptamana viitoare
Platile pentru castigatorii...

In ceea ce priveste programele pentru populatie, in cazul Fidelis, in cadrul caruia au fost deja plasate doua emisiuni de titluri de stat, in 2015 si 2016, nu se prezinta detalii cu privire la suma si conditii. Prin programul Tezaur populatia va putea subscrie certificate de trezorerie la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului incepand di trimestrul patru al acestui an.

Ca si in strategiile precedente, Finantele sustin, ca obiective generale, ca doresc cresterea lichiditatii pietei interne a titlurilor de stat, limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice si sigurarea necesarului de finantare in conditii de minimizare a costurilor pe termen mediu si lung.

In plus, in strategie se mentioneaza faptul ca, in vederea stimularii absorbtiei fondurilor structurale s-a creat un mecanism de alocare temporara a sumelor din venituri din privatizare inregistrate in contul Trezoreriei Statului, ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritate de Management si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“Mecanismul presupune ca sumele alocate temporar din venituri din privatizare sa se reintregeasca din sumele primite de la Comisia Europeana ca urmare a transmiterii catre aceasta a aplicatiilor de plata aferente programelor operationale”, se subliniaza in document.

Citeste si:
39 de oportunitati de finantare pentru antreprenorii si companiile...
39 de oportunitati de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Baza de date impotriva fraudelor cu asigurari CASCO