Potrivit realizatorilor studiului, Romania are nevoie ca atat Bucurestiul, cat si orasele secundare sa fie dinamice in perioada urmatoare, pentru ca acestea vor determina dezvoltarea economiei romanesti in viitor.

„Cu toate acestea, Romania are inca multe de facut, pentru ca are cel de-al doilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE dupa Bulgaria - cu 15.200 de euro/locuitor in 2014, reprezentand doar 55% din media UE (in crestere de la 41% in 2007)”, se mentioneaza in raport.

Din perspectiva teritoriala, toate regiunile Romaniei au raportat o crestere semnificativa a PIB intre anii 2000 si 2014. „Cu toate acestea (...) diferenta de dezvoltare dintre cele mai dinamice regiuni din Romania si regiunile mai putin dezvoltate (ramase in urma) sa adancit, in ciuda alocarii celor aproximativ 7 miliarde de euro din fonduri UE pentru coeziune regionala in perioada de programare 2007-2013. PIB-ul pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov (cea mai dinamica din tara) depaseste in prezent media UE-28 cu 29%, in timp ce cea mai saraca regiune din tara (si cea de-a 4-a cea mai saraca din UE) ajunge doar la 35% din media UE-28”, se mai arata in raport.

Sursa foto: ImageFlow / Shutterstock