Raportat la aceeasi luna a anului trecut, suma refuzurilor la plata este, de asemenea, cu mult mai mare. In iunie 2016, aceasta se situa la 234 de milioane de lei, iar in iunie 2017 a ajuns la 707,6 milioane de lei.

In schimb, daca sumele refuzate sunt mai mari, numarul incidentelor de plata este in scadere, ceea ce demonstreaza ca principalele probleme provin de la firme mari, cu plati in consecinta.

“Evolutia sumelor refuzate la plata reflecta ce am anuntat la inceputul trimestrului II din acest an cu privire la studiul insolventelor noi din primul trimestru, care arata ca numarul de insolvente deschise in perioada mentionata a scazut cu 22%, dar impactul, adica pierderile cauzate in economie, au urcat cu 70%. Cred ca impactul negativ s-a propagat putin decalat in timp, pentru ca vorbim de firme mari, care au probleme, clienti importanti care, desi sunt in insolventa, isi continua activitatea. Pe astfel de firme nu le treci in executare cu una cu doua si ai un tempo de negociere/asteptare”, a explicat Guda pentru wall-street.ro.