“Teoretic, (companiile cu capitauri negative- n.r.) nu au cum sa supravietuiasca. Atunci cand capitalurile proprii sunt negative, nivelul datoriilor (obligatiilor) depaseste nivelul activelor (resurselor). Este ca si cum o gospodarie are cheltuieli lunare de 1.000 de lei, dar venituri lunare totale de 800 de lei. Cum supravietuieste? Simplu - nu plateste la termen datoriile respective! In mod similar, supravietuiesc aproape jumatate din companiile active in Romania”, spune Iancu Guda.

El sustine ca tratamentul aplicat acestor companii ar trebui cantarit cu mare atentie, avand in vedere ca este vorba despre 290.635 de societati, cu capitaluri proprii negative in valoare cumulata de aproximativ 153 de miliarde de lei (nu sunt usor de gasit pana la 31 decembrie 2019 – data avansata de autoritati pentru rezolvarea problemei -n.r.) si aproape 711.000 de salariati care lucreaza la aceste companii si platesc contributii, respectiv 18% din totalul angajatilor din mediul de afaceri.

“Cred ca este foarte necesara verificarea detaliata a motivelor pentru care companiile inregistreaza pierderi pentru trei exercitii financiare consecutive, nu desfasoara nici o activitate, care sunt conditiile privind finantarea de la entitatile afiliate, precum si obligativitatea de acoperire a capitalurilor proprii negative prin majorarea capitalului social si completarea pierderilor neacoperite. De ce? Motivul este simplu: pentru ca toate aceste practici au devenit un fenomen generalizat si trebuie reglementate mai bine”, subliniaza Guda.

Sursa foto: Dreamstime.com