18,5 milioane metri cubi de masa lemnoasa, pentru 2007

Guvernul a stabilit ca masa lemnoasa care se poate exploata in anul 2007 este de 18,5 milioane metri cubi, din totatul de 21,3 milioane metri cubi cat reprezinta volumul estimat la nivelul tarii.

Pentru anul 2007, se pot exploata 10,4 milioane metri cubi de masa lemnoasa din padurile aflate in proprietatea publica a statului, respectiv 2,85 milioane metri cubi din padurile proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale, conform NewsIn. De asemenea, persoanele fizice care detin paduri pot valorifica 2,25 metri cubi de masa lemnoasa, in timp ce o suprafata aproximativ egala, anume 2,15 milioane metri cubi este alocata persoanelor juridice.

Din padurile proprietate publica a statului, aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, 40% din volumul pe picior aprobat pentru recoltare este destinat pentru prestari de servicii cu agenti economici atestati in activitatea de exploatare forestiera, iar 60% sunt destinati valorificarii pe picior. De asemenea, sortimentele de lemn rezultate in urma exploatarii prin prestari de servicii de catre agentii economici atestati in activitatea de exploatare forestiera si sortarii vor fi valorificate de catre administratorul padurilor proprietate publica a statului.

Actul normativ aprobat miercuri de guvern, stabileste si sanctiunile contraventionale pentru situatiile in care comercializarea lemnului nu tine cont de prevederile legale, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 1.000 de lei si 5.000 de lei. Romania avea anul trecut un fond forestier de 6,39 milioane de hectare, mai mult cu 8.400 hectare fata de anul anterior, in urma impaduririlor. Suprafata medie de padure pe cap de locuitor in Romania este in prezent de 0,29 hectare, fata de 0,30 hectare in Uniunea Europeana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri