In acelasi timp, in urmatorii ani in Romania se va produce o triplare a capitalizarii sistemului bancar la nivelul Produsului Intern Brut, iar piata de capital va ajunge la cel putin o treime din PIB, a subliniat Varujan Vosganian.
In opinia acestuia, in Romania se vor putea forma structuri noi ale economiei de piata si se vor consolida institutiile pietei de capital. "Vor aparea fondurile private de pensii, asigurarile private, vor fi listate titlurile de stat cu o perioada mai lunga de maturitate, se vor lansa noi emisiuni de obligatiuni corporative si va fi listat Fondul Proprietatea, care a trecut pentru moment intr-un con de umbra", a declarat Vosganian.
Totodata, bancile vor avea nevoie de obligatiuni ipotecare ca sa se dezvolte, ceea ce va antrena fondurile de pensii private si societatile de asigurari si alti intermediari financiari prezenti pe piata de capital romaneasca. "Banca Nationala a Romaniei va trebui sa coboare in mijlocul pietelor financiare si sa aiba o colaborare mult mai stransa, inclusiv cu noul Consiliu de Supraveghere a Fondurilor Private de Pensii pentru buna functionare a pietei de capital primare si secundare", a mai spus Varujan Vosganian.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: