Florin Jianu: Guvernul nu este interesat de preventie; anul viitor, se mizeaza pe o crestere semnificativa a veniturilor din amenzi

Legea preventiei, puternic mediatizata in perioada campaniei electorale si mult asteptata de mediul de afaceri a fost, in sfarsit, adoptata de Parlament. Insa, inainte de adoptare, parlamentarii au avit grija sa o faca inovensiva! Actul normativ nu prevede nicio contraventie pentru care autoritatile ar fi obligate sa aplice mai intai preventia si abia apoi amenda. Contraventiile ar urma sa fie stabilite prin Hotarare de Guvern. Asta inseamna, insa, ca pentru acele contraventii prevazute de legi sau ordonante, firmele nu vor beneficia de preventie.

“Toate contraventiile pe care le-am identificat, atat in perioada in care am fost ministru, cat si de colegii mei ulterior (peste 400), au fost eliminate si ar trebui, potrivit formei finale a Legii, sa fie incluse ulterior intr-o Hotarare de Guvern (HG) adoptata la 15 zile de la promulgarea actului normativ”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci din Romania (CNIPMMR).

In opinia sa, insa, acest asprect prezinta trei probleme majore. In primul rand, Legea ramane fara continut. In al doilea rand, o HG nu poate contine fapte incluse in diverse legi sau ordonante, pentru ca este un act legislativ inferior, deci poate modifica doar alte HG, ordine de ministru sau acte administrative fara importanta majora.

Astfel, este posibil ca cele mai importante conrtaventii care afecteaza mediul de afaceri, in special IMM-urile, si care sunt prevazute in legi sau ordonante sa ramana in afara legii prevenirii.

“In plus, nu va exista, pentru niciun Guvern, un interes major pentru o Lege a preventiei. Spre exemplu, in bugetul pe anul viitor se prevede o crestere de 35% a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari, raportat la 2017, iar la capitolul “alte amenzi, penalitati si confiscari”, este prevazuta o crestere de 173%”, a explicat Jianu.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

In proiectul de Lege trimis Parlamentului erau prevazute 105 acte normative, cu un numar de aproximativ 450 de contraventii, pentru care legea prevenirii urma sa se aplice.

“Din pacate, Legea a fost golita de continut, nu ajuta pe nimeni, dar a fost “bifata” de autoritati ca o mare realizare si indeplinirea unei promisiuni din campania electrorala pentru mediul de afaceri”, a subliniat presedintele CNIPMMR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri