Deficitul bugetar ar putea reveni pe o traiectorie descendenta incepand din 2019, urmand ca in 2021 sa coboare la 1,45% din PIB, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica, realizat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), document ce insoteste proiectul de buget pe anul viitor.

"Se asteapta ca soldul bugetar raportat la PIB sa revina pe o traiectorie de ajustare incepand cu anul 2019 pentru ca in anul 2021 sa ajunga la 1,45% din PIB. Planificarea bugetara pe anul 2018 si estimarile pe perioada 2019-2021 stabilesc deficitul bugetar ESA in anul 2018 la 2,96% din PIB, aproape de valoarea limita permisa de reglementarile europene (3% din PIB), urmand ca ajustarea acestuia sa inceapa din anul 2019. Pe orizontul 2018-2021, politica de deficit bugetar continua sa sustina in mod direct cresterea economica, in marja permisa de Pactul de Stabilitate si Crestere, respectiv un deficit bugetar ESA de 3% din PIB", precizeaza autorii raportului, scrie Agerpres.

Astfel, dupa ce va atinge niveluri de 2,96% din PIB in 2017 si 2018, deficitul ESA este de asteptat sa scada la 2,38% din PIB in 2019, in 2020 la 1,82% din PIB si in 2021 la 1,45% din PIB. Pe cash, soldul negativ se reduce la 2,58% din PIB in 2019, de la 2,97% din PIB anul viitor si 2,96% din PIB in acest an, la 1,89% din PIB in 2020 si la 1,23% din PIB in 2021.

Pentru limitarea cheltuielilor in vederea respectarii tintei de deficit de sub 3% din PIB, autoritatile propun mai multe masuri, unele aplicate si in anii anteriori. Astfel, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea a maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data de 1 ianuarie 2018, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Anul viitor va continua aplicarea regulii potrivit careia munca suplimentara se va compensa numai cu timp liber corespunzator. De asemenea, nu se vor acorda tichete cadou, premii si indemnizatii de hrana si de vacanta si nici ajutoare si plati compensatorii la pensionare.

Anumite categorii de drepturi de care beneficiaza personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul brut, vor fi mentinute la nivelul lunii decembrie 2017. Se are in vedere majorarea, dupa caz, a cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017, astfel incat incepand cu 1 ianuarie 2018 sa se mentina nivelul net in plata in luna decembrie 2017 a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizatiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizatii academicieni si urmasii acestora etc).

In anul 2018, ordonatorii de credite ai institutiilor si autoritatilor publice vor trebui sa reduca cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei cu 10% si nu vor achizitiona autoturisme si mobilier, cu anumite exceptii.

Pe termen mediu, in vederea indeplinirii obiectivului de dezvoltare a pietei titlurilor de stat, finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale se va realiza in principal din surse interne si, in completare, din surse externe, prin emisiuni de titluri de stat.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populatie, urmarind extinderea canalelor de distributie ale acestora si prin intermediul unitatilor teritoriale ale trezoreriei statului. Astfel, se are in vedere introducerea Programului Tezaur, prin intermediul caruia populatia va putea subscrie titluri de stat prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la inceputul acestei saptamani, o decizie care stabileste ca Romania nu a reusit sa ia masuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa.

Conform prognozelor de toamna ale Comisiei Europene, soldul structural al Romaniei ar urma sa se deterioreze cu 1,1% din PIB in 2017. Aceasta evolutie este contrara recomandarii Consiliului UE din iulie 2017, ce vizeaza imbunatatirea soldului cu 0,5% din PIB.

Riscul este ca aceasta deteriorare sa genereze un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017, peste plafonul UE, ceea ce va necesita includerea Romaniei in procedura de deficit excesiv, conform reglementarilor Pactului de Crestere si Stabilitate.

Consiliul a stabilit un termen limita - 15 aprilie 2018 - pentru ca Romania sa prezinte un raport privind actiunile intreprinse ca raspuns la recomandarea revizuita.

Conform previziunilor economice de toamna publicate de Executivul comunitar, in Romania, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a subliniat recent, la Bruxelles, ca Romania se angajeaza sa ia masurile necesare pentru a nu depasi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB si isi propune sa reduca deficitul structural, in paralel cu implementarea reformelor prevazute in programul de guvernare.

Sursa foto: Shutterstock/Number1411

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri