Deficitul comercial a urcat, in luna octombrie, cu 1,3 miliarde de euro! La zece luni, deficitul a depasit 10 miliarde de euro!

Apropierea Sarbatorilor de Iarna intr-o tara “flamanda” de consum se simte, cel mai puternic, in balanta de plati. In Romania, care se inscrie perfect in descrierea anterioara, luna octombrie a adus inca 1,3 miliarde de euro pe nota de plata a politicilor populiste.

La aceasta cifra s-a ridicat deficitul comercial (diferenta dintre exporturi si importuri) doar in luna octombrie 2017, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica.

Per total, in primele zece luni din acest an, Romania a exportat bunuri si servicii in valoare de 52,36 miliarde de euro. Insa importurile le-au depasit cu peste 10 miliarde de euro, situandu-se la 62,57 miliarde de euro (un miliard de euro pe luna). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul comercial a fost mai mare cu 2,3 miliarde de euro.

Avansul deficitului comercial este cauzat, potrivit reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei si a majoritatatii economistilor, de politicile de stimulare a consumului, in detrimentul investitiilor, ceea ce face ca cererea in crestere sa nu poata fi satisfacuta din productia interna.

La randul sau, deficitul comercial in crestere pune presiune pe cursul de schimb, in sensul deprecierii monedei nationale in fata euro.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri