Inflatia anuala a ajuns la 3,2% in noiembrie, cat prognozase BNR pentru finalul lui 2018!

Inflatie anuala de 3,2% in noiembrie, in urcate de la 2,6% in octombrie, la cel mai ridicat nivel din august 2013 pana in prezent. Indicele preturilor de consum a revenit in teritoriu pozitiv in prima luna a acestui an, dupa doi ani de scaderi ale preturilor. Insa de a o inflatie anuala de doar 0,05% in ianuarie, indicatorul a urcat constant din cauza majorarilor salariale, in prima parte a anului, peste care s-a suprapus si cresterea accizei la carburanti in partea a doua.

In noiembrie, cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare, cu 4,12% comparativ cu noimbrie 2016, urmate de produsele alimentare, cu 3,88%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. In schimb, serviciile s-au ieftinit usor in perioada analizata, cu 0,1%.

Fata de octombrie, preturile au urcat cu 0,66%, in noiembrie, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Cel mai mult s-au scumpit, in noiembrie fata de luna anterioara, ouale, cu aproape 30%, si untul, cu 7%. Dintre marfurile nealimentare, preturile la combustibili si tutun au crescut cel mai mult de la o luna la alta, cu 2,78% , respectiv 1,95%.

Banca Nat ionala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 2,7% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior. Pentru finalul lui 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri