10 Ianuarie 2018

7 grafice care arata locul Romaniei in Europa. Vom fi depasiti de Bulgaria?



In cel mai BUN caz, Romania este mediocra comparat cu tarile Uniunii Europene. Si aici nu vorbim doar despre educatie, sistem de sanatate sau infrastructura, trei piloane complet ignorate de majoritatea guvernelor trecute, si de actualul. Sunt lucruri “mai subtile”care tin de saracie, iesirea dintre granitele tarii sau chiar incalzirea locuintelor.

Campionii saraciei

Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste riscul de a saraci, depasind cu mult tari precum Grecia, Turcia sau Spania, conform Eurostat.


Romanii nu isi permit sa mentina casa incalzita

In jur de 13% dintre romani nu isi permit incalzirea locuintei la temperaturi confortabile, conform Eurostat. Romania sta mai prost decat Letonia, Croatia sau Ungaria, dar mai bine decat Bulgaria, Lituania sau Grecia.


Si-ar apara romanii tara?

Mai multi romani si-ar apara tara in cazul unui conflict armat decat, de exemplu, Spania, Bulgaria sau chiar Franta. Cele mai decise tari sunt cele nordice, in timp ce germanii sunt cei mai indiferenti, conform Eurostat.

Diferenta ar putea-o face, insa, dotarea militara si apartenenta la NATO - Romania, in 2017, a ignorat ba chiar a jignit partenerul international, prin vocea PSD-ALDE.


Cat investesc romanii in haine si incaltaminte

Bulgarii si romanii investesc cel mai putin in haine si incaltaminte din Uniune, pe primul loc clasandu-se Estonia, urmata de Portugalia si Italia.


Romanii nu au iesit in tari din afara Uniunii

Doar 15% dintre romani au vizitat tari din afara Uniunii Europene, Romania ocupand astfel ultimul loc in acest eurobarometru. Ungaria si Portugalia ocupa urmatoarele locuri de la coada clasamentului, in timp ce pe primul loc se situeaza locuitorii din Suedia.


Este Romania o tara corupta?

80% dintre romani considera ca Romania este o tara profund corupta. In mod poate surprinzator, ne depasesc ca perceptie tari precum Italia, Portugalia sau Cehia.

Cetatenii tarilor nordice considera ca nu au probleme atat de mari cu coruptia.


Speranta de viata redusa

Speranta de viata in Romania este mai redusa decat tarile din Europa de Vest, situandu-se la o medie de 75 de ani, fata de 83,4 ani in Spania, 83,5 ani in Italia sau circa 82 de ani in Suedia, Norvegia, Finlanda.




Citeste si