Inflatia si presiunea pe dobanzi vor fi noii jucatori pe piata, de care trebuie sa te feresti cat poti, a relatat Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), pentru Agerpres.

"Nu vad ceva semnificativ sa se profileze, cu exceptia riscului de dobanda care pe de o parte e limitata cand o finantezi cu credit. La un moment dat trebui sa si capitalizezi firmele. Probabil acesta este balansul care urmeaza. Volatilitatea, impreuna cu inflatia si presiunea pe dobanzi vor fi noii jucatori pe piata, de care trebuie sa te feresti cat poti. Nu vad efecte in lant sistemice de criza", a spus Mitroi.

El a precizat ca economia mondiala se afla intr-o pozitie favorabila acum.

"Noi suntem bine pozitionati, intr-adevar, cu toate deficitele intinse la maxim, dar cum altfel sa fii cand cresti economic cu asemenea cifra? Nu avem ce face. Eu cred ca salariile nu mai pot fi crescute semnificativ de catre Guvern. Eu cred ca vor fi reduse costurile semnificativ", a mai aratat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, bursa romaneasca va avea un an pozitiv, "obligatiunile cresc, dobanzile cresc si orientarea spre risc bursier va fi din ce in ce mai interesanta".

Preturile de consum au continuat sa creasca in luna decembrie din 2017, rata anuala a inflatiei urcand la 3,3%, de la 3,23% in noiembrie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,44% si a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate vineri.

De altfel, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere, la 2,7%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

In context, la inceputul acestei saptamani, Consiliul de Administratie al bancii centrale a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

Pe de alta parte, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2017, o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni a urcat cu 7%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri