Consiliul pentru IMM-uri critica infiintarea Casei de Comert ca societate de stat, cu excluderea mediului privat

Guvernul mai infiinteaza o societate de stat inutila, cu conducere numita politic, platita din bani publici, fara niciun obiectiv predefinit si fara nicio responsabilitate in schimbul salariilor incasate. Este vorba de Casa de Comert Romania SA care ar trebui sa se ocupe de promovarea produselor si serviciilor romanesti la export. Aceasta urmeaza sa functioneze, insa, ca structura exclusiv de stat, fapt care nemultumeste reprezentantii mediului de afaceri.

In nota de fundamentare a proiectului de HG care prevede infiintarea acestei entitati se prevede faptul ca societatea va functiona in subordinea Ministerului Economiei.

“Nu se prevede nicio modalitate de implicare a reprezentantilor mediului de afaceri in activitatea societatii, desi necesitatea infiintarii acesteia este sprijinirea mediului de afaceri, in special IMM-uri. O entitate care sa sprijine comertul extern strict in mana statului nu se mai regaseste in nicio tara a UE, in nicio tara a Europei civilizate. Si vorbesc de Europa ca piata unica, moderna, globalizata. Acest instrument ar trebui sa fie unul care sa functioneze in parteneriat public-privat. Toate tarile civilizate ale UE au aceste tipuri de instrumente pentru atragerea de investitii si cresterea exportului, gen Casa de Comert. Dar toate sunt in parteneriat public-privat”, este de parere Florin Jianu, presedintele Consiliului pentru IMM-uri.

In plus, el se intreaba ce se va intampla cu cei 84 de atasati economici pe care ii are Romania. “In fisa lor de post exact asta scrie: sa atraga investitii si sa promoveze comertul si exporturile. Ii integram si pe acesti oameni in Casa de Comert Romania SA?", a punctat Jianu.

Mai mult, Jianu spune ca nu este logic ca acest instrument, Casa de Comert Romania SA, sa fie sub tutela Ministerului Economiei, cand domeniul comert se afla sub tutela Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

O noua entitate cu conducere numita politic, fara nicio responsabilitate

“Noi am mai vazut astfel de “filme” de multe ori. O sa fie o entitate careia ii lipsesc obiectivele, ii lipsesc indicatorii de performanta clar stabiliti si care, in final, se va duce in derizoriu, nimeni nu va mai auzi de ea, va fi o entitate care va cheltui din bugetul public, cu salariati palatiti bine, dar fara raspundere. Problema noastra nu este ca sunt bine platiti, din contra, atasatii economici trebuie platiti foarte bine, dar trebuie sa aiba si responsabilitati clar definite”, a punctat Jianu.

Presedintele Consiliului pentru IMM sustine ca institutia trebuie dezvoltata in parteneriat public-privat, cu implicarea organizatiilor reprezentative ale mediului de afaceri si ale IMM-urilor.

"PPP este stringent in administrarea acestei firmei, trebuie sa implicam partenerii sociali, patronate, camere de comert. Nu cream o entitate sub umbrela Ministerului Economiei si ministrul Economiei numeste un Consiliu de Administratie format din trei oameni. Mai mult, nu exista precizat, in nota de fundamentare, niciun obiectiv al Casei de Comert Romania SA. S-ar putea sa avem iar o idee buna, implementata defectuos si dusa in derizoriu", a avertizat Florin Jianu.

Acesta a adaugat ca punctele de vedere al CNIPMMR au fost transmise Guvernului in perioada legala de consultari, insa nu ar fi prima data cand obiectiile mediului de afaceri nu sunt luate in seama.

Citeste si:
Colac de salvare pentru IMM-uri și PFA-uri de 1 miliard de euro....
Colac de salvare pentru...

Conform CNIPMMR, selectarea membrilor Consiliului de Administratie trebuie sa fie facuta pe criterii obiective, cu respectarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, avand in vedere experienta acestora in mediul privat si gradul de implicare in politicile antreprenoriale.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri