9 Februarie 2017

Radu Furnica: Salariile managerilor de top s-au dus la vale dupa 2008, iar un salariu de varf nu depaseste 5.000 de euro



Salariile managerilor de top din companiile care desfasoara activitati in Romania nu reusesc sa revina la nivelul de dinante de criza, cand "au luat-o la vale", sustine specialistul in recrutare de executivi Radu Furrnica. Astfel, in general, sefii din fruntea organizatiilor castiga in medie 5.000 de euro lunar, exceptie facand cei care conduc companii foarte mari, care pot incasa de 3-4 ori mai mult.

"Salariile in recrutarea de top management dupa anul 2008 s-au dus la vale, iar in prezent sunt la un nivel rezonabil. Sunt si domenii in care nu au fost scazute, insa s-a schimbat continutul de responsabilitati si pentru acelasi salariu omul este fortat sa faca mult mai multe, iar un domeniu in care se intampla acest fenomen este sistemul bancar", a explicat Radu Furnica, presedintele firmei Leadership Development Solution (LDS), care a recrutat de-a lungul carierei peste 600 de manageri de top.

Astfel, potrivit acestuia, managerii de top din Romania castiga in medie 5.000 de euro lunar, insa salariile pot urca pana la 20.000 de euro in cazul sefilor de companii de dimensiuni foarte mari.

"Un salariu de 5.000 de euro net pe luna cred ca este un salariu de varf si nu cred ca sunt mai mult de 10.000 de oameni in tara care sa castige mai mult de atat. Sunt oameni care se afla in varful unor organizatii de sute de milioane de euro cifra de afaceri care castiga si 20.000 de euro net pe luna, plus bonusuri. Salariile mai mari sunt in zonele de productie", a explicat Furnica.

Sunt directori de fabrici care castiga 3.000 de euro pe luna.

Putini candidati pentru functiile de CEO

Specialistul in recrutare vorbeste despre dificultatile intampinate in recrutarea de CEO pentru posturile deschise in companii.

"Candidatii pentru functia de CEO in Romania sunt foarte limitati ca numar. Daca vrei sa gasesti un CEO bun trebuie sa iei in calcul si expatriatii, pentru ca romanilor le lipseste practica de a conduce o organizatie pentru binele ei. Toata lumea ar trebui sa produca pentru societate, sa isi plateasca darile, sa contribuie la binele societatii. Noi avem o societate extrem de dezechilibrata, in care un numar foarte mic de oameni din populatie produce valoare si covarsitoarea majoritate consuma", a mai spus Radu Furnica.

Tanara generatie ar trebui sa se gandeasca la ea si mult mai mult la valoarea pe care o produce, pentru companie sau pentru societate

Leadership Development Solutions, companie de executive search condusa de Radu Furnica, are 4 angajati si a fost fondata in 1994.



Citeste si