Anul trecut, autoritatile din Polonia au reusit sa reduca semnificativ traficul ilegal cu tigarete, in timp ce in Romania acesta a crescut, in martie, cu 1,6% fata de inceputul lui 2018. In martie 2018, piata neagra a tigaretelor a ajuns, in Romania, la 17,2% din totalul consumului, potrivit unui studiu Novel Research, ale carui rezultate au fost comunicate de catre compania British American Tobacco (BAT).

Romania ocupa primul loc in Europa Centrala si de Est ca nivel al traficului ilegal cu tigarete, dupa ce anul trecut autoritatile din Polonia au reusit sa reduca semnificativ activitatea retelelor de contrabanda. In martie 2018 piata neagra a tigaretelor din Romania a ajuns la 17,2% din totalul consumului, in crestere cu 1,6 puncte procentuale fata de inceputul aceluiasi an.

”In contextul in care Romania a urcat pe un loc 1 pe care nu si-l doreste nimeni, acela de piata de desfacere si sursa de profituri uriase pentru retelele de contrabanda, este binevenit anuntul Ministerului de Finante ca au fost identificate solutiile pentru securizarea frontierelor si ca implementarea lor va fi realizata pana la finalul acestui an”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco, Europa Centrala si de Sud.

Combaterea fenomenului contrabandei si traficului ilicit necesita eforturi sustinute din partea tuturor decidentilor politici si a structurilor de forta ale statului, potrivit reprezentantilor British American Tobacco. Conform stopcontrabanda.ro, in 2017 autoritatile romane au impiedicat circa 150 de milioane de tigarete sa ajunga pe piata neagra, reprezentand insa doar circa 3% din totalul tigarilor ilicite consumate in tara.

„Cu cele 640 de milioane de euro neincasate de stat pentru tigarile de contrabanda vandute anul trecut in Romania s-ar fi putut achizitiona toate scannerele si echipamentele necesare pentru impiedicarea oricarui produs contrafacut sa ajunga in tara, nu doar a tigarilor”, a mai spus Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco, Europa Centrala si de Sud.

Conform studiului „Sun Report” din 2017, realizat de catre KPMG si Royal United Services Institute, din Marea Britanie, principala masura adoptata de catre Polonia a fost intarirea securitatii granitelor cu Belarus si cu regiunea Kaliningrad a Rusiei, cele doua zone din care proveneau majoritatea tigarilor de contrabanda.

British American Tobacco a lansat in 2017 campania Stop Contrabanda, care monitorizeaza, pentru prima data in timp real, capturile de tigarete provenite din traficul ilicit si ofera publicului larg informatii relevante despre fenomenul contrabandei. Anual se pierd aproximativ trei miliarde de lei din cauza contrabandei, sub forma de accize si taxe care nu mai ajung la bugetul de stat.

Romania are in total 2.000 de kilometri de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic decat in Romania. Nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, iar regiunea cea mai afectata de contrabanda cu tigari ramane in continuare Nord-Estul tarii. Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri