Riscurile economice si politice la nivel international au efect si asupra exportatorilor romani, potrivit unei analize realizate de asiguratorul de credit Atradius. In plus, mediul de afaceri intern s-a deteriorat in ultima perioada, iar Romania a cazut noua pozitii, pana pe locul 45 din 190 de tari, in Topul Usurintei de a Practica Afaceri realizat de Banca Mondiale Care sunt cele mai expuse sectoare economice din Romania si care sunt domeniile care nu vor fi afectate?

Situatia de pe pietele externe va fi o provocare pe termen scurt si mediu pentru exportatorii romani, din cauza cresterii riscurilor economice si politice la nivel international. Potrivit asiguratorului de credit Atradius, cele mai expuse sectoare sunt, in Romania, industria auto si cea a textilelor, care exporta cea mai mare parte a productiei lor in tarile UE.

"In acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse intr-un mod semnificativ riscului de credit, si anume industria textilelor si a prelucrarii metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimica si farma sau sectorul serviciilor financiare nu vor fi afectat. Acelasi lucru este valabil si pentru industria constructoare de masini. Pe de alta parte, sectorul electronicii si de IT, transportul, constructiile, serviciile, energia, industria alimentara si industria auto – puternic orientata spre export – se confrunta cu o expunere moderata la riscul de credite", spune Andreas Tesch, Chief Market Officer la Atradius.

Avand in vedere ca, in Romania, rata medie a insolventelor este dubla fata de alte tari din regiunea Europei Centrale si de Est, este vital ca societatile sa stabileasca un management eficient al creditului si sa se protejeze impotriva riscurilor de credit comercial in crestere, potrivit reprezentantilor Atradius.

Atradius: ”Romania, mediu de afaceri deteriorat”

Desi cresterea economica este de asteptat sa ramana puternica, incertitudinea politica ar putea ingreuna deciziile de afaceri si investitiile de capital, in conditiile in care masurile fiscale pro-ciclice vor afecta avansul PIB pe termen mediu. Recentele probleme din domeniul fiscal si incertitudinea politica reprezinta, din ce in ce mai mult, un risc sporit la adresa potentialului economic al Romaniei. Mediul de afaceri intern s-a deteriorat in ultima perioada, Romania scazand noua pozitii – pana pe locul 45 din 190 de tari - in cel mai recent Top al Usurintei de a Practica Afaceri al Bancii Mondiale. In final, inasprirea politicii monetare de catre BNR ar putea sa potoleasca inflatia, pe de o parte, dar sa incetineasca ritmul de crestere economica pe de alta parte.

Citeste si:
Lidl a exportat produse romanesti de peste 28 milioane de euro
Lidl a exportat produse...

Un alt factor de incertitudine il reprezinta Brexit-ul, ale carui consecinte sunt inca dificil de anticipat, depinzand daca acest proces va fi unul "dur" sau nu. Instabilitatea politica este o realitate globala, ea fiind observata in zone de razboi precum Siria, dar si in tari precum Turcia, unde dezvoltarea politica provoaca incertitudini economice.

"La nivel mondial, exportatorii se confrunta cu un mediu politic si economic din ce in ce mai dificil. In sfera politica, observam o crestere a masurilor protectioniste", explica Andreas Tesch.

In privinta riscurilor economice, exista o permutare continua si semnificativa a fluxurilor comerciale in favoarea unor noi jucatori precum China si alte tari emergente din Asia, evolutie care se va accentua in viitor. In plus, cresterea indatorarii la nivel mondial, accelerarea inflatiei si scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul si investitiile la nivel mondial. Mai mult, piata valutara si cea de marfuri la nivel mondial raman extrem de volatile, provocand astfel riscuri suplimentare pentru producatori, din cauza speculatiilor.

Citeste si:
Orban vrea sa constituie un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri
Orban: Am luat decizia sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
5 riscuri reale ale sedentarismului