Inflatia continua sa creasca nestingherita, desi autoritatile statului inca nu au reusit sa isi imparta vinovatia, si ajunge la 5,2% pe an, cel mai ridicat nivel din vara lui 2013 pana in prezent.Totusi, economistii identifica exact cauzele cresterii accelerate a preturilor. Pentru aprilie, acestia sustin ca responsabili pentru inflatie sunt avansul economic peste potential, majorarea accizei la tutun si a tarifelor la distributia gazelor naturale si cotatiile in urcare la titei pe plan international. Totodata, reprezentantii opozitiei acuza Guvernul de destabilizarea economiei.

“Pe de o parte, preturile la tutun/tigari au crescut cu 2,4% fata de martie, pe fondul majorarii accizei cu 2% de la 1 aprilie. De asemenea, preturile la gaze naturale s-au majorat cu 4,26% luna/luna, pe fondul deciziei ANRE privind majorarea preturilor la gazele furnizate de ENGIE consumatorilor casnici cu 10,2% de la 1 aprilie. Totodata, preturile la combustibili au crescut cu un ritm lunar de 1,63% in aprilie, data fiind majorarea cotatiilor internationale la titei (in medie cu 7,4% luna/luna)”, reiese dintr-o analiza a economistilor de la Banca Transilvania.

In dinamica an/an preturile de consum au crescut cu 5,22% in aprilie, in accelerare de la 4,95% in martie si, totodata, cel mai ridicat nivel din iunie 2013. Evolutia a fost determinata de accelerarea preturilor la bunuri nealimentare, cu 7,2% an/an in aprilie, maximul din iunie 2011. Pe de alta parte, preturile la bunuri alimentare s-au consolidat la 4% an/an, in apropiere de maximul din vara anului 2013. In acelasi timp, tarifele la servicii au crescut cu 2,83% an/an in aprilie.

In privinta inflatiei pe primele patru luni ale anului, aceasta a fost generata, pe langa factorii mentionati pentru luna aprilie, si de liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale si fluctuatiile din piata valutara.

“Am actualizat previziunile privind dinamica preturilor de consum pe termen scurt si mediu, prin incorporarea evolutiilor din luna aprilie. Noile prognoze indica accelerarea inflatiei medii anuale de la 1,1% in 2017 la 3,6% in 2018, urmata de decelerare la 2,9% in 2019, pe indicele armonizat UE. In acest context, ne asteptam ca banca centrala sa continue ciclul monetar postcriza in a doua jumatate a anului curent (noi majorari ale dobanzii de politica monetara -n.r.)”, se subliniaza in analiza BT.

Inflatia, un impozit ascuns pe care il platim cu totii

Deputatul USR, Claudiu Nasui, sustine ca actualul Guvern a scapat preturile de sub control, astfel incat puterea de cumparare a romanilor este in continua deteriorare.

“Desi guvernul PSD ne spune sa nu ne facem griji, vedem cum preturile sunt scapate de sub control si mai toti indicatorii macroeconomici ai tarii arata ca mergem spre o noua criza, de data aceasta una care va veni din interior. Ce inseamna de fapt inflatia? Inflatia este un impozit ascuns. O diminuare a puterii noastre de cumparare. Cu aceiasi lei pe care ii avem in buzunar, in fiecare zi putem cumpara din ce in ce mai putin”, a explicat Nasui.

Potrivit acestuia, inflatia este generata de majorarea cheltuielilor statului de catre Guvern, pentru a-i da o sansa lui Liviu Dragnea in alegerile prezidentiale viitoare. “PSD a destabilizat economia Romaniei pentru un interes de termen scurt in urma caruia vom plati scump. Sa mai indraznim sa credem in programul de guvernare PSD”, a punctat Nasui.

Liberalii cer coalitiei de guvernare sa stopeze politicile inflationiste

Reprezentantii Partidului National Liberal (PNL) remarca faptul ca inflatia anuala de de 5,2% este cea mai mare din ultimii cinci ani, in Romania, si cea mai mare rata de crestere a preturilor din Uniunea Europeana.

“Asta inseamna ca romanii platesc tot mai scump factura unei guvernari populiste si mincinoase. Propaganda lui Dragnea cu cresterea puterii de cumparare este demontata, iata, de cifrele oficiale care arata ca produsele se scumpesc alarmant de la o luna la alta. Practic, cei care au primit din pix mai multi bani la salariu sau pensie, simt acum la buzunar, cum banii lor nu mai au aceeasi valoare. Iar inflatia nu face diferente intre bugetari si privati, ori intre cei carora li s-au majorat salariile si cei carora nu le-au crescut veniturile. Loveste in toti, chiar mai tare in cazul celor cu venituri mai mici, in cei cu salariu minim, in pensionari sau in cei carora nu le-au crescut salariile”, spune purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca.

In aceste conditii, liberalii solicita coalitiei de guvernare “sa opreasca imediat politicile economice catastrofale care dau cu o mana si iau cu doua din buzunarele romanilor”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri