Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4% comparativ cu aceeasi perioada din 2017, arata primele estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS). Reducerea de viteza este evidenta dupa ce, in trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a urcat cu 6,7%, comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, iar in trimestrul trei cu 8,8%.

In termeni reali, produsul intern brut s-a mentinut, in trimestrul I 2018, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017, mentioneaza INS.

Autoritatile romane mizeaza, in acest an, pe o crestere economica de 6,1% (potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza). Insa institutiile financiare, dar si analistii economici, sustin ca estimarea este nerealista. In plus, chiar daca acest avans s-ar confirma, cresterea ar fi peste potential, fapt care induce dezechilibre in economie (inflatie, deficit bugetar, deficit de cont curent).

Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,5% in 2018, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%, potrivit previziunilor economice de primavara publicate recent.

La randul sau, Banca Mondiala a anuntat recent ca economia Romaniei va inregistra un avans de 5,1% in 2018, insa a avertizat ca aceasta crestere este peste potential. O crestere economica de 5% este preconizata si de Fondul Monetar International, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza un avans de 4,6% in 2018 si de 4,2% in 2019.

Economia Romaniei a inregistrat, in 2017, un ritm de crestere de 6,9% pe an, cel mai mare din Uniunea Europeana, insa aceasta evolutie a fost insotita de de explozia inflatiei (de asemenea cea mai mare din UE), cresterea deficitului bugetar pana aproape de limita admisa in Uniune, de 3% din PIB (si al treilea cel mai ridicat din UE) si de explozia deficitului de cont curent (de asemenea al treilea cel mai mare din Europa).

Citeste si:
Deficitul bugetar, ca Fat Frumos: crestere de peste un miliard de lei
Deficitul bugetar la 3 luni...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Structura subreda a economiei romanesti, reconfirmata