Ministerul Transporturilor neaga riscul de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport

Ministerul Transporturilor (MT) sustine, intr-un comunicat transmis joi, ca nu exista un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport, intrucat proiectele noi impreuna cu cele aflate in diferite stadii de implementare vor asigura tintele de absorbtie stabilite pentru anul 2018, dupa ce comisarul european Corina Cretu a transmis o scrisoare reprezentantilor Guvernului in care a dat mai multe semnale de avertisment cu privire la fondurile europene.

Ministerul Transporturilor sustine ca a absorbit aproximativ 820 de milioane de euro, pe locul doi dupa Agricultura ca valoare a fondurilor absorbite de Romania.

In ceea ce priveste situatia executiei bugetare pe proiecte, in primul trimestru din 2018 (cu corectie aplicata), Ministerul Transporturilor a avut ca tinta de absorbtie 229.489.487 lei, din care a realizat 99,17%, reprezentand 227.575.076 lei.
In ceea ce priveste stadiul contractarii in cadrul POIM 2014-2020, din totalul in valoare de 6.809.320.366 de euro (UE + Buget de Stat) la acest moment au fost aprobate proiecte in procent de 73,96% din alocarea UE, din februarie 2017 pana in prezent, si contractate in procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% si Fond European de Dezvoltare Regionala in 32,05%. In total au fost aprobate 35 de proiecte in valoare eligibila de 4.937.369.840 de euro.

Pentru acest an, Ministerul Transporturilor are in plan transmiterea a 7 aplicatii noi de finantare catre Comisia Europeana, aferente urmatoarelor proiectelor:
-Modernizare ecluze FAZA 2 (deja transmis CE in luna aprilie 2018)
-Reabilitare DN 73 Pitesti- Brasov
-Constructie pod peste Dunare la Braila
-Constructie Centura Bucuresti
-Constructie autostrada Transilvania - sectiunea Gilau – Nadaselu-Mihaiesti
-Constructie drum de mare viteza Pitesti – Craiova
-Imbunatatirea serviciilor de transport public de calatori cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera

„Toate aceste proiecte se afla intr-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregatirii documentatiilor necesare pentru completarea corespunzatoare a aplicatiei de finantare, beneficiind constant de asistenta tehnica din partea JASPERS”, se arata in comunicatul transmis de MT.

Citeste si:
Reactia lui Dan Pascariu dupa ce guvernul a "executat" sefia Tarom
Reactia lui Dan Pascariu dupa...

Comisarul european Corina Cretu a trimis o scrisoare catre premierul Romaniei si ministrii Rovana Plumb si Lucian Sova, in care da mai multe semnale de avertisment cu privire la fondurile europene si la practicile incorecte pe care le utilizeaza Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), inclusiv in cazul autostrazii Sibiu-Pitesti

Despre autor
Anca Olteanu
 Anca este web editor la wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri