Raluca Ouriaghli (AFF): Peste 5 milioane de romani sunt ascunsi intr-o statistica de care nimeni nu vorbeste

In Romania, rata de ocupare a populatiei cu varsta potrivita pentru angajare (15-64 ani) este de aproximativ 60%, in timp ce rata somajului este de 4,9% (dintre care 18,3% la tineri). Rata somajului de lunga durata (1 an si peste un an) este de 2%, iar incidenta somajului de lunga durata este de 41,4% (dintre care 60,4% la tineri). "Cifrele demonstreaza ca, in timp ce avem o rata de somaj mica, locuri de munca disponibile, exista o populatie vulnerabila, dar apta de munca, care este absenta din statistici, ascunsa, pentru activarea careia nu se face nimic la nivel de politica publica", a transmis Asociatia Ateliere Fara Frontiere.

Profesionisti din mediul academic, reprezentanti ai ONG-urilor si ai autoritatilor publice s-au intalnit, intr-o conferinta organizata de Asociatia Ateliere Fara Frontiere (AFF), pentru a discuta despre cat costa Romania populatia inactiva, dar apta de munca, dar si pentru a atrage atentia asupra faptului ca tara noastra trebuie sa investeasca in politici de activare pentru persoanele aflate in situatie de saracie, excluziune si marginalizare.

Costul nemuncii reprezinta costul somajului, la care se adauga pierderea impozitelor si contributiilor salariale ce s-ar putea impune acestui segment de populatie, plus costuri de compensare, dar si alte costuri ascunse derivate de aici. Iar acest pret este platit de fiecare contribuabil in parte.

Solutie pentru activarea pe piata muncii

Specialistii prezenti la conferinta au ajuns la concluzia ca este nevoie de o abordarea transversala, in locul celei segmentate, ca o problema rezolvata nu inseamna integrare, ca ar trebui sa se creioneze o harta a serviciilor sociale si sa se treaca la o contractare a serviciilor sociale, nu punerea in competitie a furnizorilor. Reprezentantii autoritatilor publice au recunoscut ca nu se cunosc si nu comunica bine intre ei in toate situatiile, iar o retea de prestatori de servicii pentru persoanele vulnerabile ar trebui sa-si cuantifice munca prin numarul de cazuri rezolvate.

In cadrul conferintei s-a discutat si despre problemele cu care se confrunta persoanele cu cazier judiciar, care vor sa intre in campul muncii, dar care se lovesc de refuzul angajatorilor. Din aceasta cauza, multi dintre ei prefera sa plece sa munceasca in strainatate, pentru ca afara nu ii intreaba nimeni de cazier. "Cazierul se dovedeste o institutie desueta, fiind folosit excesiv si in mod distrugator pentru eliberatii din penitenciare. Statul ar trebui sa inceteze sa mai solicite cazier judiciar la angajare", a fost una dintre solutiile propuse de catre cei prezenti la conferinta AFF.

Citeste si:
Transforma echipamentele uzate in oportunitati pentru copii
Transforma echipamentele...

O alta mare problema a persoanelor vulnerabile o constituie lipsa carti de identitate. Multe astfel de persoane se folosesc doar o adeverinta provizorie. In acest caz, pentru ei problema nu este gasirea locului de munca, ci pastrarea lui. "Aceste persoane au un cumul de dificultati, ascunse din statisticile publice, nu pot ateriza direct la munca, au nevoie de o perioada de tranzitie. De aceea o solutie ar fi intreprinderile sociale de insertie, care propun ateliere ca tranzitie catre piata muncii. Este nevoie de finantare prin politica publica, printr-un sistem national", a mai transmis Asociatia Ateliere Fara Frontiere.

ONG-urile au reusit acolo unde statul a esuat

In 10 ani de activitate in Romania, Ateliere Fara Frontiere, a reusit sa faciliteze insertia pe piata muncii a 176 de persoane, extrem de defavorizate. La AFF, rata medie de insertie este de peste 50%. Toate aceste eforturi se cuantifica prin 3,318,222 lei, reprezentand impozite si contributii salariale platie catre stat.

"Ceea e o asociatie a reusit singura, prin eforturi de strangere de fonduri, cu sprijin din partea institutiilor private, ar putea face statul, scaland modelul de buna practica si crescand impactul, prin includerea in nomenclatorul social a serviciului de activare prin insertie socio-profesional,a iar serviciul ar fi supus procedurii de contractare publica. Investitia in astfel de politici de activare ar economisi cheltuiala publica pentru sanatate, securitate publica, justitie, privare de libertate, probatiune, somaj, formare/ calificare, sanatate (adictii, boli transmisibile), somaj si ar transforma beneficiarii pasivi in contribuabili platitori de taxe si impozite", a mai transmis AFF.

La Ateliere Fara Frontiere credem ca excluziunea nu este o fatalitate, ca nimeni nu este neangajabil daca beneficiaza cu adevarat de o (a doua) sansa, ca persoanele defavorizate nu sunt o povara pentru societate, ci dimpotriva o resursa valoroasa. Peste 5 milioane de romani sunt ascunsi intr-o statistica de care nimeni nu vorbeste - populatia inactiva, dar cu varsta pentru a munci. In conditiile in care costul nemuncii este mare, iar costul excluziunii si marginalizarii extrem de costisitor, atat financiar cat si in termeni de coeziune sociala, este urgent si absolut necesar ca statul roman sa investeasca intr-o politica de activare a celor mai defavorizati

Citeste si:
AMOFM: Doar 1,2 din 100 Bucureșteni este șomer
AMOFM: Doar 1,2 din 100...

Raluca Ouriaghli, Directorul General Ateliere Fara Frontiere

Asociatia Ateliere Fara Frontiere este o organizatie romaneasca fara scop lucrativ, infiintata in 2008, pentru a realiza insertia sociala, profesionala si civica a persoanelor vulnerabile, excluse si marginalizate.

Citeste si: Remesh, proiectul prin care bannerele publicitare sunt transformate in obiecte utile

Citeste si:
Statistici despre rata angajarii absolventilor de invatamant superior
Romania, peste media...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri