In perioada analizata, preturile din Romania au urcat, ca procent din media UE, de la 35% la 48,4%, insa tara noastra ramane pe penultimul loc in Uniune din acest punct de vedere, in fata Bulgariei, arata datele Eurostat.

In acelasi timp, avem cele mai mici preturi din Uniunea Europeana la alimente, desi acestea au ajuns la 62,2% din media celor 28 de tari membre in 2017, in crestere cu 10 procente fata de anul 2000.

Preturile la tutun si bauturi alcoolice au urcat, de asemenea, in perioada analizata, cu aproape 25 de procente, de la 43,8% la 68,6%, insa tara noastra s-a mentinut pe penultimul loc in UE la aceasta categorie.

Eurostat: Romania, pe locul 6...
Citeste si: Romania, de la cel mai inalt ritm de crestere, la cel mai amplu declin

Hainele si incaltarile, aproape la fel de scumpe ca in UE

Cele mai mari preturi, raportat la media europeana, sunt in Romania la haine si incaltaminte, respectiv 92,4%, in crestere de la 54,11% in 2000. Atunci, tara noastra era pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere, insa in 2017 a urcat pe pozitia 24 din UE 28. Astfel, anul trecut, preturile la haine si incaltaminte in Romania au fost mai mari decat in Bulgaria, Polonia, Ungaria si Marea Britanie.

La intretinerea locuintei, in 2017, preturile in Romania reprezentau 38,6% din media europeana, mai mari decat in Bulgaria si Polonia.

Bani multi dau romanii si pe transport, comparativ cu ceilalti europeni, aici preturile ajungand, anul trecut, la 68,2% din media UE, in crestere de la 52,5% in 2000. Cu toate acestea, tara noastra are aproape cele mai mici preturi din UE la aceasta categorie de produse (dupa Bulgaria).

Sanatatea si educatia, cele mai indepartate de media UE

In sanatate si educatie, preturile din Romania sunt mult mai mici decat media UE si la ani lumina distanta de cele mai dezvoltate tari. In 2017, tarifele la servicii de sanatate reprezentau doar 32,2% din media europeana, iar preturile in domeniul educatiei 34%. Doar Bulgaria are preturi mai mici decat noi in aceste domenii.

Eurostat: Romania este pe...
Citeste si: Avem cea mai mare crestere economica din UE! Si la ce ne foloseste?

Exista, insa, si un domeniu in care preturile au scazut in Romania, ca pondere in media UE. Este vorba de comunicatii (telefonie si posta), unde tarifele au scazut de la 66,4% la 49,8% din media UE.

La popul opus, cu cele mai mari preturi din UE se afla Danemarca si Luxemburg (141% din media UE), Suedia (134%), Irlanda (128%) si Finlanda (123%).

Mai mult, in domenii sensibile precum educatia si sanatatea, in Luxemburg preturile reprezinta 313%, respectiv 160% din media europeana.

Polonia, Bulgaria si Romania...
Citeste si: Romania, locul 3 in topul tarilor UE cu cele mai mici preturi la carne

Sursa foto: Shutterstock