Premierul Viorica Dancila a anuntat joi ca prima rectificare bugetara din acest an va fi pozitiva, actul normativ in acest sens urmand a fi adoptat in a doua jumatate a lunii august. Prim-ministrul a precizat ca Executivul se va incadra in limita de deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit Agerpres.

"Avem o rectificare bugetara pozitiva, avem venituri in plus la bugetul general consolidat per sold de aproape sase miliarde de lei. La ora 19,00 voi prezenta detaliile rectificarii bugetare. Ordonanta de rectificare va fi adoptata in a doua jumatate a lunii august", a declarat Viorica Dancila in deschiderea sedintei de guvern.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, s-au aflat joi de la sediul Guvernului, unde au purtat, aproximativ doua ore, discutii cu premierul Viorica Dancila despre rectificarea bugetara.

Dancila: Executivul se va incadra in limita de deficit bugetar de 3% din PIB

"Am vazut cum, imediat dupa publicarea executiei bugetare pe prima jumatate a anului, multi s-au grabit sa faca scenarii ingrijoratoare cu privire la deficitul bugetar. As vrea sa ii linistesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul si viitorul Romaniei. Ne vom incadra in limita de deficit bugetar de 3% din PIB, in conformitate cu tratatul Uniunii Europene. Executia bugetara pe primele sase luni arata trei factori determinanti pentru guvernarea noastra. Acordam atentia cuvenita investitiilor, suntem preocupati de absorbtia fondurilor europene, ne onoram angajamentele privind majorarea veniturilor populatiei. Investitiile publice pe primele sase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde de lei, comparativ cu 6 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2017. Vorbim, asadar, despre o crestere foarte importanta, cu aproximativ 50% ", a declarat Viorica Dancila, citata de Agerpres.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Premierul a adaugat ca investitiile straine directe "au crescut, de asemenea, in primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut".

"In primele sase luni ale anului, au intrat in economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene, ma refer la plati efectuate, suma cu aproape 22,8% mai mare decat cele incasate in anul 2017, in aceeasi perioada. Aceste cifre confirma faptul ca masurile luate in mandatul actualei guvernari au fost bune pentru economie, iar Guvernul va continua sa sustina aceasta parghie de incurajare a cresterii economice", a mai declarat Dancila.

Premierul a precizat ca, din perspectiva sociala, executia bugetara pe primele sase luni ale acestui an reflecta cresterile consistente de salarii din educatie si sanatate.

"Totodata, arata majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei de la 1 iulie 2018, devansarea sumei pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie, care se distribuie prin Posta Romana, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie", a mai spus Dancila.

Citeste si:
Cum castiga Tudorel Toader intr-o luna cat altii intr-un an
Cat castiga Tudorel Toader:...

Sursa foto: Simion Mechno / Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Amenzile pentru apeluri false la 112 cresc de 5 ori la 5.000 lei