Preturile la gaze, combustibili, citrice, legume si unele servicii au crescut cel mai mult, in primele opt luni din 2018, fata de finele 2017, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Preturile la categoria energie electrica, gaze si incalzire centrala au crescut cu 5,66%, in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu finele anului trecut, ca urmare a majorarii cu 16,61% a preturilor la gaze, potrivit INS.

Preturile la aceasta categorie au crescut cu 3,1% si fata de luna precedenta, in conditiile in care preturile la gaze s-au majorat cu 5,59%, iar cele la energia electrica cu 2,05%, cu toate ca au ramas la fel cele la energia termica, scrie Ziare.com.

Dar produsele si serviciile care s-au scumpit cel mai mult, in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu finele anului trecut, au fost: serviciile postale, cu 21,54%, majorarea fiind similara si fata de luna iulie; transportul aerian, cu 18,66%, care a crescut cu 2,42% si fata de luna precedenta, mai reiese din documentul de presa al INS. Acestea au fost urmate de gaze, cu 16,61%, fata de decembrie 2017, dar cu 2,13%, comparativ cu iulie.

Alte cresteri importante au fost in primele opt luni fata de finele anului trecut pentru: citrice si alte fructe meridionale, de 9,92%, care s-au majorat cu 3,01% si fata de luna precedenta; categoria alte legume si conserve de legume de 6,76%, care au scazut cu -2,22%, comparativ cu luna precedenta.

In plus, preturile la combustibili, care au un impact important in toate celelalte preturi, respectiv in evolutia inflatiei, au crescut cu 5,61% in august 2018, comparativ cu nivelul din decembrie 2017, dar au scazut cu -0,16%, fata de luna iulie.

De asemenea, tutunul si tigari s-a scumpit cu 3,68% in primele opt luni, dar au ramas la acelasi nivel fata de luna precedenta, iar preturile la serviciile de igiena si cosmetica au crescut cu 3,49%, in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar cu doar 0,15% fata de luna precedenta.

Cu cat s-au scumpit alimentele?

Totodata, pretul la carnea de bovine a crescut cu 3,98% in primele opt luni ale acestui an si cu 0,42% fata de luna precedenta. In schimb, in ciuda pestei porcine, pretul carnii de porcine a crescut cu 0,81% in primele opt luni ale acestui an si cu 0,12% fata de luna precedenta, dar aceasta perioada nici nu este una de consum intens in domeniu.

De asemenea, ouale, al caror pret a avut un efect important in majorarea inflatiei in cursul anului trecut, s-au ieftinit -27%, in primele opt luni, desi s-au scumpit cu 1,01% fata de luna precedenta, iar zaharul s-a ieftinit cu -6,79% in primele opt luni, desi s-a scumpit cu 1,1%, comparativ cu luna precedenta. In plus, in primele opt luni ale acestui an, s-au ieftinit fructele proaspete cu -1,77%, desi scaderea este de -8,1%, comparativ cu luna iulie.

Rata anuala a inflatiei din august 2018 a fost de 5,1%, astfel ca a revenit pe crestere, dupa ce in iulie scazuse la 4,56% de la 5,41% in iunie, maximul ultimilor patru ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri