Inflatia anuala a revenit peste pragul de 5% in august, dupa o usoara temperare in iulie, la 4,56%. Anterior, cresterea preturilor s-a plasat peste acest nivel timp de trei luni la rand (aprilie, mai, iunie). Asadar, cei care s-au grabit sa anunte revenirea pe scadere a inflatiei mai au de asteptat. Cand va reveni ROBOR pe crestere?

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in luna august, inflatia anuala a urcat la 5,1% pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, preturile la alimente si servcii au crescut cu tare sub medie.

Cel mai mult, in august fata de iulie, s-au scumpit serviciile postale (cu 21,5%), gazele naturale (cu 5,6%) si citricele (cu 3%). Scumpiri importante s-au consemnat si la energie si transport aerian (cu peste 2%).

Dar ce inseamna, de fapt inflatia? Desi avem bani mai multi (vezi cresterile salariale din ultimii ani, in special in sectorul de stat), putem cumpara mai putine lucruri cu ei.

In plus, inflatia este direct responsabila pentru majorarea dobanzilor (ROBOR). Asadar, desi indicele a scazut in ultima perioada, revenirea inflatiei este de asteptat sa puna, din nou, presiune pe dobanzi.

De cand a revenit inflatia pe crestere?

Inflatia a revenit pe crestere puternica la jumatatea anului trecut, dupa cativa ani in care s-a mentinut in teritoriu negativ, odata cu aparitia semnelor tot mai clare privind esecul politicilor economice.

Deputatul Claudiu Nasui a postat un grafic ce ilustreaza foarte clar cresterea preturilor de consum de la inceputul lui 2017 pana in august 2018, inclusiv.

A crescut inflatia

“In luna iulie, PSD-istii s-au grabit sa anunte ca scad preturile. Fals! A scazut putin rata cu care cresc preturile. Adica preturile tot au crescut, dar nu la fel de mult ca inainte. Insa acum nici asta nu mai pot spune pentru ca inflatia incepe, din nou, sa ia avant”, a explicat deputatul citat.

Potrivit acestuia, in aceasta perioada, Guvernul alege politic sa sacrifice totul pentru un interes de moment. “Statul cheltuie mai multi bani decat isi permite. Degeaba avem crestere economica mare, daca aceasta este nesustenabila si ne va duce direct in zid, pe modelul grecesc. Una dintre principalele probleme in politica este ca nu politicienii sufera consecintele propriilor greseli, ci populatia”, a avertizat Nasui.

La randul sau, senatorul Florin Citu sustine ca inflatia ii loveste in primul rand pe cei mai saraci dintre romani. “Aceasta este politica premeditata a PSD, pentru a putea sa-i tina captivi. (...) Fac orice pentru a ramane cat mai mult la putere si a se scapa de puscarie. Chiar daca asta inseamna sa-si saraceasca si mai mult propriul electorat”, a punctat Citu.

Si acesta a ilustrat evolutia inflatiei in august 2018 comparativ cu aceeasi luna din 2017 si 2016.

Inflatia, in crestere

Astfel, in doar doi ani, inflatia anuala a ajuns de la minus (care inseamna scaderea preturilor fata de aceeasi luna a anului anterior, respectiv -0,2% in august 2016 fata de august 2015) la peste 5% (cresterea preturilor de consum de la un an la altul).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri