Aproximativ unu din cinci (19%) angajatori din Romania si-a construit bugetul de salarii din 2019 luand in calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe luna, similar cu cel din 2018, arata rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco Romania.

Companiile client ale Adecco au luat in considerare niveluri diferite ale salariului minim pe economie pentru realizarea bugetelor din 2019, in lipsa altor informatii oficiale, arata rezultatele sondajului Adecco Research. Ministrul Muncii a anuntat la inceputul acestei saptamani ca salariul minim din 2019 va fi de 2.050 de lei brut pe luna, potrivit informatiilor aparute in presa.

”Sondajul Adecco a fost realizat inainte sa existe o informatie oficiala privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consulta cu mediul de afaceri atunci cand ia o decizie cu impact economic, iar faptul ca aproape unu din cinci angajatori a luat in considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe luna pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arata ca firmele vor suferi ca urmare a acestei masuri. Acest lucru poate insemna ca bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca in 2018, insa este posibil ca numarul de salariati sa nu ramana acelasi”, a declarat Florin Godean, Country Manager, Adecco Romania.

Conform rezultatelor sondajului, mai mult de o treime (34%) dintre angajatorii client ai Adecco, au spus ca au salariati cu salarii mai mari decat nivelul salariului minim pe economie, astfel ca, pentru aceasta categorie de companii, luarea in calcul a unui anumit salariu minim pe economie in 2019 nu are niciun impact. Un sfert dintre respondenti au spus ca inca nu au un buget stabilit pentru anul 2019, astfel ca nu au facut calculele deocamdata.

Impactul acestor cresteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea mai devreme sau mai tarziu in economie. Companiile, in special cele mari, trebuie sa isi stabileasca bugetele cu cel putin sase luni inainte, sa faca prognoze, pentru ca apoi sa vada cum isi pot organiza si optimiza activitatile. Iar faptul ca a fost mentionata o anumita crestere a salariului minim in 2019 in programul de guvernare, nu a reprezentant nicio garantie pentru angajatori. Guvernantii nu trebuie sa ia astfel de decizii fara sa se consulte cu mediul economic

Florin Godean, Country Manager, Adecco Romania

Pe de alta parte, rezultatele sondajului Adecco arata ca 11% dintre respondenti au fost mai precauti la incertitudinile legislative si si-au facut bugetele pentru 2019 luand in calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar, iar 7% se bazeaza pe un salariu minim brut de 2.000 de lei brut pe luna in 2019.

Sondajul ”Bugete HR 2019” a fost realizat in perioada 17-25 septembrie 2018, pe un esantion de 130 de respondenti, reprezentand 130 de companii-client ale Adecco, care activeaza in majoritatea sectoarelor economice.

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri