Guvernul a aprobat noua lege a pensiilor, in ciuda avertismentelor mediului de afaceri privind efectele devastatoare in economie

Guvernul a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1 septembrie 2019, anunta stirileprotv.ro.

Proiectul de lege prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie, pana in anul 2021, pentru ca, din anul 2022, sa fie aplicata noua formula de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR), astfel:

  • 1.265 de lei in 2019;
  • 1.775 de lei in 2020;
  • 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii;

Noua lege a pensiilor, in forma anuntata de Guvern, saboteaza interesele majore ale economiei si adanceste inechitatile sociale. Aceasta reprezinta “un cadou electoral” pentru cei 4,7 milioane de pensionari asteptati la vot in 2020, care va avea consecinte extrem de grave pentru intreaga economie: inflatie de 15% in 2020, un deficit comercial cu 5 miliarde de euro mai mare si un deficit la bugetul public de pensii de 7 miliarde de euro in 2021, spun reprezentantii mediului de afaceri.

Actul normativ prevede majorarea punctului de pensie cu peste 70% in trei ani, crestere pe care nu si-o permite nicio economie din lume, indiferent de cat este de dezvoltata, a explicat, recent, conducerea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

In plus, inechitatile sociale se vor adanci tot mai mult, avand in vedere ca, odata cu pensiile bazate pe contributivitate (aproximativ 2 milioane, deci mai putin de jumatate din total), vor creste si cele speciale.

Citeste si:
Citu: PSD nu avea nicio intentie sa aplice legea pensiilor in 2020
Citu: PSD nu avea nicio...

Noua lege incalca alte trei legi (69/2000 privind Responsabilitatea Fiscal - Bugetara, 62/2011 privind dialogul social si 500/2002 privind finantele publice), nu are nici un fel de studiu de impact si va afecta grav echilibrele macroeconomice. Si, la acel moment, probabil singura solutie posibila va fi majorarea contributiilor angajatorilor si marirea altor taxe, impozite si sarcini fiscale, spune presedintele de onoare al Consiliului, Ovidiu Nicolescu.

Reprezentantul IMM-urilor mai spune ca initiatorii legii dau peste cap toata economia nationala doar pentru a obtine, in 2020 (an electoral) votul celor 4,7 milioane de pensionari. In anul respectiv, la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.775 de lei (in crestere cu 61% fata de valoarea actuala, de 1.100 de lei), ceea ce reprezinta un adevarat “cadou electoral”, subliniaza Nicolescu.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri