Guvernul si Parlamentul Romaniei trebuie sa gaseasca solutii pentru deficitul de forta de munca si sa actioneze in mod coordonat, a transmis Consiliul Investitorilor Straini, intr-un comunicat de presa. Membrii FIC sustin ca este foarte important ca toate politicile ce privesc piata muncii sa fie abordate intr-un sistem unitar in cadrul unei strategii pe termen lung, sa nu fie adoptate cu celeritate nejustificata si fara o consultare serioasa cu toti actori relevanti.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) semnala "cu ingrijorare", inca de acum 2-3 ani, ca in viitorul apropiat piata muncii si sistemul educational din Romania se vor confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forta de munca calificata.

"Datele recente confirma previziunile FIC si de aceea salutam faptul ca atat la nivelul opiniei publice, cat si al Guvernului si al Parlamentului problema a fost constientizata si se cauta solutii. Acum insa, suntem preocupati de faptul ca solutiile propuse nu par a fi luate intr-un mod coordonat, iar interventiile legislative sau de politica publica pe piata muncii par sa fie rezultate doar din concluziile unui dialog partial, limitat la un numar redus de actori relevanti. O astfel de abordare, pe o piata a muncii care este deja tensionata din cauza deficitului pe care il inregistreaza, poate avea efecte contrare celor scontate", a transmis Consiliul Investitorilor Straini, intr-un comunicat.

Consiliul sustine ca autoritatile trebuie sa intervina pe mai multe directii: mai multe initiative de modificare a cadrului legislativ privind relatia dintre sindicate si patronate; masuri menite sa creasca veniturile individuale - marirea salariului minim si intreaga dinamica a salariilor din mediul privat si public, dar si a pensiilor; masuri punctuale cu efect pe termen scurt si mediu menite sa rezolve deficitul de forta de munca.

"Proiectele de lege din Parlamentul Romaniei privind modificarea Legii dialogului social sunt rezultatul nemultumirilor exprimate de sindicate si o incercare de intoarcere in timp a relatiilor dintre sindicate si angajatori intr-o epoca perceputa de ei ca fiind mai buna. FIC considera ca nicio lege cu impact economic nu ar trebui adoptata fara consultarea principalilor actori, sindicate si angajatori, dar si al populatiei active, astfel incat dialogul social sa fie un instrument real, respectat si adaptat la nevoile prezente si viitoare", se arata in comunicatul citat.

Membrii FIC considera ca nivelul salariului minim nu trebuie decis in mod administrativ, ci trebuie sa fie rezultatul negocierilor dintre sindicate si patronate, pe baza unor criterii obiective, stabilite in prealabil dupa un calendar previzibil. "Trebuie sa fim constienti ca salariul minim are ca efect secundar cresterea treptata a tuturor salariilor dintr-o economie inclusiv cele din sectorul public si aceasta dinamica trebuie supravegheata cu atentie astfel incat sa nu se materializeze doar in inflatie", transmite Consiliul Investitorilor Straini.

Guvernul si Parlamentul au luat in mod justificat o serie de masuri punctuale menite sa amelioreze pe termen scurt deficitul acut resimtit pe piata muncii din Romania. "Aceste masuri au in vedere fie activarea unor anumite categorii de persoane care nu sunt incluse in piata muncii, fie facilitarea accesului muncitorilor din afara Uniunii Europene sau atragerea inapoi in tara unei parti din diaspora romaneasca", sutine Consiliul.

Membrii FIC cred ca este foarte important ca toate politicile ce privesc piata muncii sa fie abordate intr-un sistem unitar in cadrul unei strategii pe termen lung, "sa nu fie adoptate cu celeritate nejustificata si fara o consultare serioasa cu toti actori relevanti".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri