Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetara din acest an, iar fata de prevederile initiale sunt 9,5 miliarde de lei in plus la venituri si 10,7 miliarde lei in plus la cheltuieli, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.

"Rectificarile bugetare se fac pentru a pune in acord realitatile economice cu finantele publice. Am plecat de la un buget initial construit pe anumite ipoteze macroeconomice si ne respectam angajamentele asumate. Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectam in totalitate. Implementam masurile din programul de guvernare, masurile de stimulare a economiei si masurile sociale, obiectiv atins. Ne incadram in tinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, tinta respectata, nu crestem ponderea datoriei guvernamentale in PIB, la fel tinta respectata, consolidam rezerva finantelor din trezorerie, asiguram cheltuieli de inzestrare militara conform planului angajat. Asiguram finantarea necesara pentru pregatirea in bune conditii a sarbatoririi Centenarului si pentru preluarea presedintiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse", a spus Teodorovici.

Retail jobs

Ministrul de Finante a mentionat ca la aceasta rectificare sunt 9,5 miliarde lei in plus la venituri fata de bugetul initial si 10,7 miliarde lei in plus la cheltuieli fata de prevederile initiale.

"Cheltuielile de investitii vor fi mari cu 40% fata de realizarile din 2017. (...) De asemenea, Romania va mentine ponderea datoriei guvernamentale in PIB la 35%, a patra cea mai mica din Uniunea Europeana. Si, desigur, acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigura peste 5 luni de zile de finantare bruta", a adaugat Teodorovici.

Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetarii si Ministerul Educatiei Nationale sunt institutiile care pierd cei mai multi bani in urma celei de-a doua rectificari bugetare din acest an, in timp ce Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii primesc cele mai importante suplimentari de fonduri, conform proiectului de rectificare bugetara publicat miercuri de MFP.

Citeste si:
Când va ajunge salariul mediu net să treacă de 5.000 de lei
Când va ajunge salariul mediu...

Finantele explica faptul ca reducerile de fonduri au fost operate avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, in principal, la proiectele finantate din fonduri europene. Astfel, la Ministerul Transporturilor fondurile scad cu 1,16 miliarde de lei, Ministerul Cercetarii si Inovarii (-228,9 milioane de lei), Ministerul Educatiei Nationale (-198 milioane de lei), Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (-176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), Ministerul Finantelor Publice (-128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor si Padurilor (-95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (-49 milioane de lei).

Citeste si:
Consilieri locali PNL: Curtea de Conturi a confirmat că Armand a...
Consilieri locali PNL: Curtea...

Pe de alta parte, s-au asigurat fonduri suplimentare la Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale (+2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobanzi, 671,6 milioane de lei pentru contributia Romaniei la bugetul UE si 700 milioane de lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului), Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (+787 milioane de lei, in principal pentru alocatii de stat pentru copii si drepturi pentru persoane cu handicap), Ministerului Sanatatii (+211,5 milioane de lei, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat in cazul centrelor de permanenta, a unitatilor si compartimentelor de primiri urgente), Ministerului Justitiei (+138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal), Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (+ 85,2 milioane de lei per sold; s-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finantare externa nerambursabila aferente cadrului financiar 2014-2020 Programul Operational Regional, + 98,42 milioane de lei), Ministerului Afacerilor Interne (+70,6 milioane de lei per sold; s-au identificat economii la cheltuielile de personal si au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat).

Citeste si:
STUDIU: Europa se va confrunta cu secete puternice din cauza...
STUDIU: Europa se va...

De asemenea, Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se majoreaza la cheltuieli cu suma de 600 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale, a medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale cu scop curativ.

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat se majoreaza la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei, iar Bugetul Asigurarilor pentru somaj primeste la cheltuieli 82,6 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri