Ministrul Finantelor a declarat ca, in acest an, nu se vor lua masurile recomandate de Comisia Europeana pentru limitarea deficitului bugetar.

In schimb, daca intr-adevar va fi nevoie de ele, se vor lua abia in 2019, a tinut sa completeze Eugen Teodorovici, potrivit Ziare.com.

Specialistii de la Bruxelles sustin ca, in Romania, deficitul public - care era de numai 0,5% din PIB in 2015 - a crescut alarmant, in ultimii ani si risca sa ajunga la pragul de 3,3% din PIB, in 2018. In plus, spun expertii, deficitul Romaniei ar putea continua sa creasca si in anii urmatori, ajungand la nu mai putin de 4,7% din PIB, in 2020.

In aceste conditii, Comisia Europeana le-a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa ia o serie de masuri pentru limitarea deficitului.

In luna iunie a acestui an, ni s-a emis o recomandare ca tara sa realizeze o ajustare structurala anuala de 0,8% din PIB, atat in 2018, cat si in 2019. Saptamana trecuta, CE a inasprit recomandarile pentru tara noastra.

Citeste si:
Dancila saluta initiativa de impozitare a pensiilor speciale
Dancila saluta initiativa de...

"Avand in vedere evolutiile inregistrate de atunci si ca urmare a lipsei de actiuni din partea Romaniei pentru a-si corecta abaterea semnificativa, Comisia propune acum o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 1% din PIB", subliniaza Executivul comunitar.

Intrebat de jurnalisti daca aceasta ajustare se va face, in zilele care vin, ministrul Eugen Teodorovici a replicat ca Uniunea Europeana va vedea masuri pentru limitarea deficitului abia incepand din 2019.

"Vom inchide acest an cu deficit sub limita de 3%, cum ne-am angajat. La acest moment, vorbim despre un deficit de 2,2%, in suma aproximativa de 21 de miliarde de lei. Sigur, Comisia Europeana va putea spune ca o tara sau alta va trebui sa ia o serie de masuri pentru a scadea deficitul.

In cazul Romaniei, CE va vedea astfel de masuri in bugetul pe 2019", a declarat Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Companiile aeriene străine suspendă zborurile spre România
Companiile aeriene străine...

Ministrul Finantelor a mai spus ca bugetul pentru anul 2019 va fi votat in sedinta de guvern de peste doua saptamani si va ajunge, apoi, in Parlament in prima parte a lunii decembrie. Cu toate acestea, inainte ca bugetul sa fie votat, va fi nevoie sa se adopte Legea Pensiilor, astfel incat statul sa stie ce calcule trebuie sa isi faca pentru la anul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Efectele pandemiei COVID-19 asupra relației dintre angajați și angajator
Setari Cookie-uri