Deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei in noiembrie 2018, ajungand la 26 de miliarde de lei dupa primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB, iar fata de aceeasi perioada din 2017 cresterea a fost de peste 2,5 ori, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), relateaza Agerpres.

In primele 11 luni din 2017, bugetul general consolidat se incheia cu un deficit de 10,2 miliarde de lei (1,21% din PIB). In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2018 a fost consemnat un deficit bugetar de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 261,5 miliarde lei, reprezentand 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,5%) si din veniturile nefiscale (+14,4%). Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", precizeaza MFP.

Incepand cu luna mai, se constata o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 10,5% fata de realizarile aceleiasi perioade din 2017, ajungand la o valoare de 53,7 miliarde lei pe primele unsprezece luni ale anului in curs.

Citeste si:
Antreprenorii consideră primordial ca Guvernul să îmbunătățească...
Daniel Anghel, PwC România:...

In ceea ce priveste veniturile din accize, acestea au fost in suma de 26,1 miliarde lei (2,7% din PIB) cu 8,2% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 25,5% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 50,3% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule", mentioneaza Finantele.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 18,7 miliarde lei, fiind cu 35,1% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2017.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 25,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Citeste si:
PNRR a fost aprobat ”informal”. Primii bani europeni vin anul acesta
PNRR a fost aprobat...

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 11,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile sunt mai mari cu 15,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,6%.

Dobanzile sunt cu 25,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 1,3% din PIB, intrucat in luna octombrie 2018 s-a inregistrat un varf de plata al dobanzilor, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

"Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 11,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie", arata MFP in document.

Citeste si:
Cum a reușit un student să nu plătească pentru mâncare și să...
Cum a reușit un student să nu...

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 26,3 miliarde lei, cu 50,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Tinta de deficit bugetar pentru anul 2018 este de 2,97% din PIB.

Comisia Europeana a atras atentia ca deficitul public al Romaniei a crescut de la 0,5% din PIB in 2015 la 2,9% din PIB in 2016 si este prognozat sa ajunga la 3,3% din PIB in 2018, la 3,4% din PIB in 2019 si la 4,7% din PIB in 2020, cel mai ridicat deficit din UE.

Sursa foto: Shutterstock / lovelyday12

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri