Marius Budai, vesti bune pentru angajatii din Romania. Planurile ministrului Muncii pentru salarii mai mari

Romania nu are inca un buget stabilt pentru acest an, insa Guvernul insista ca exista destul spatiu pentru salarii mai mari. In timp ce analistii avertizeaza ca se ajunge la linia rosie in privinta cheltuielilor cu personalul, 8,2% in 11 luni din 2018, statul e de alta parere. Ministrul Muncii, invitat la Jurnalul de seara, a vorbit despre planurile pe care le are statul in privinta salariilor.

Salariile romanilor au crescut in medie cu 20%. Din aceasta crestere insa, doar 6% provine din mediul privat. Insa, chiar si cu venituri mai mari, Romania ramane tara europeana cu una dintre cele mai mici mase salariale. Adica toate salariile din economie la care se adauga taxele si contributiile aferente se apropie de 37% din PIB. Media europeana se ridica insa la 50% din Produsul Intern Brut, noteaza Digi24.

„Salariile mult sub media europeana, la influenta la PIB, in contextul in care, si sunt date pe care le gasiti la Prognoza, randamentul muncii in Romania e mai mare ca in Europa. Nivelul salarial e mai mic. Ce discutam despre salarii, masa salariala ca si procent in PIB, unde ne dorim sa ajungem pana in 2022, si anume la 40,1% din PIB masa salariala si trebuie sa ajungem pentru ca suntem in 2018 e 36,9 - 37,8 in 2020 si continuam sa crestem.

Aceste date vin pe prognoza noastra din legea salarizarii si pe ce am estimat ca se va produce in economie, cresterea PIB”, este de parere Marius Budai, ministrul Muncii.

Dincolo de productivitate muncii, una redusa in Romania fata de restul statul europene, mai exista o problema: munca la negru.

Citeste si:
Ministrul Muncii din Austria a demisionat din cauza unor acuzații...
Ministrul Muncii, Familiei și...

Estimari ale Consiliului Fiscal aratau ca in Romania ar fi in jur de 1,5 milioane de persoane care lucreaza fara forme legale. Iar singura lor contributie la economie ramane consumul, nu si munca lor care ar putea creea valoare adaugata.

Intrebat daca tehnologia ministerului este sa creeze plus-valoare prin salarii mai mari, Budai a precizat ca mizeaza mai mult pe investitii: „Si prin salarii mai mari. Prin investitii. Printr-un salariu mai mare, de exemplu, o familie de tineri salariati isi va putea angaja un credit Prima Casa”.

De la inceputul acestui an, salariile minime pe economie au crescut din nou. 2.080 de lei este pragul pentru muncitorii necalificati si 2350 de lei pentru cei cu studii superioare. In sectorul constructiilor, salariul brut porneste de la 3000 de lei, dar printr-un artificiu financiar. Cota contributiei de asigurari sociale este mai mica cu 3,75 puncte procentuale fata de cea de 25% cat este pentru restul salariatilor. Aceasta reducere este de fapt obtinuta din sistarea contributiei la Pilonul II de pensii.

Citeste si:
Sindicaliștii Federaţiei PUBLISIND anunță proteste în fața...
Sindicaliștii Federaţiei...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri