Companiile din domeniul productiei si distributiei de hidrocarburi anunta reducerea impozitelor platite catre bugetul de stat intre 30% si 60% din cauza ordonantei lacomiei (OUG 114/2018), potrivit unui comunicat al Asociatiei Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

Petrolistii mai anunta scaderea dramatica a investitiilor in productia de gaze, aratand ca pretul reglementat risca sa reduca cu pana la 50% fondurile disponibile pentru investitii in proiecte de gaze, noteaza G4Media.

Mai mult, membrii asociatiei prognozeaza concedieri, aratand ca unele companii au semnalat deja o reducere a personalului de pana la 75% in viitorul apropiat.

"Din cauza reducerii activitatilor de foraj si a investitiilor, toti membrii ROPEPCA au suspendat angajarile in prezent. Oprirea timpurie a productiei de gaze va avea un impact puternic asupra angajatilor specializati din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de pana la 75% in viitorul apropiat. Astfel, multi profesionisti din industrie, cu specializari de nisa, vor cauta sa se angajeze in proiecte mai sigure din alte tari", se noteaza in comunicatul remis.

De asemenea, asociatia atrage atentia ca o legislatie stabila si predictibila este o conditie esentiala pentru toti actorii din acest sector, de aceea, autoritatile ar trebui sa depuna eforturi pentru o predictibilitate pe termen lung. Mai mult, se precizeaza ca introducerea modificarilor cadrului de reglementare dupa ce bugetele anuale si multianuale ale companiilor au fost deja aprobate a creat confuzii puternice in randul investitorilor si a condus la necesitatea revizuirii urgente a tuturor planurilor operationale si de dezvoltare.

Comunicatul complet al ROPEPCA:

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) atrage atentia opiniei publice cu privire la consecintele negative pe care prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018) le vor avea asupra intregii economii si a sectorului de productie a gazelor naturale din Romania.

ROPEPCA considera ca noile reglementari vor duce la o pierdere dubla atat pentru sectorul petrolier, cat si pentru bugetul de stat. Membrii nostri se asteapta la o reducere a impozitelor platite catre bugetul de stat, variind intre 30% si 60%, in functie de modelul de business al fiecarei companii. Luand in considerare un pret de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzactiile cu livrare in luna noiembrie 2018) si productia de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridica la cel putin 2 miliarde de lei pe an (proveniti din taxa pentru veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea pietei de gaze, redevente si impozitul pe profit), fara a lua in calcul dividendele de la participatiile statului in companiile producatoare de gaze, precum si TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de reducerea investitiilor, revizuirea politicilor de personal, scaderea productiei de gaze si de impactul economic negativ indirect si indus. Mentionam ca membrii ROPEPCA au contribuit cu mai mult de 22 miliarde de lei la bugetul de stat in ultimii patru ani.

Pretul reglementat risca sa reduca cu pana la 50% fondurile disponibile pentru investitii in proiecte de gaze. Companii care depind de finantarea externa pentru realizarea proiectelor de productie si de explorare au pierdut deja finantarea si sunt in pericol de inchidere in cazul in care nu se gasesc noi investitori. In general, investitiile viitoare sunt afectate in mod semnificativ de masurile impuse, multe proiecte avand doar rentabilitate marginala. Ca urmare a OUG 114/2018, estimam o reducere de pana la 50% a proiectelor de explorare si dezvoltare in viitorul apropiat. Merita mentionat faptul ca membrii ROPEPCA au investit peste 16,5 miliarde de lei in Romania in ultimii 4 ani.

Toate zacamintele de productie a gazelor operate de membrii nostri vor fi evaluate, iar una dintre optiuni este decizia de inchidere a sondelor si de abandonare a campurilor de gaze. Durata de viata a catorva zacaminte marginale este puternic afectata si va determina companiile sa renunte la acestea mai devreme decat era planificat. Mai mult, companiile care desfasoara activitati de explorare au amanat deja sau au anulat pana la 50% din sondele planificate a fi forate in viitorul apropiat. Acest procent va creste cu siguranta pe termen mediu si lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul ca fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs in Romania, deoarece unele zacaminte devin neeconomice in conditiile date, va trebui importat la un pret considerabil mai mare din surse externe.

In consecinta, efectele negative ale OUG 114/2018 vor fi resimtite de miile de angajati din sectorul energetic, care deja se confrunta cu nesiguranta locurilor de munca. Din cauza reducerii activitatilor de foraj si a investitiilor, toti membrii ROPEPCA au suspendat angajarile in prezent. Oprirea timpurie a productiei de gaze va avea un impact puternic asupra angajatilor specializati din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de pana la 75% in viitorul apropiat. Astfel, multi profesionisti din industrie, cu specializari de nisa, vor cauta sa se angajeze in proiecte mai sigure din alte tari. Reamintim ca numai membrii ROPEPCA mentin anual 14.000 de locuri de munca, intreaga industrie angajand 26.000 de persoane in mod direct si creand oportunitati pentru inca 20.000 de locuri de munca.

Introducerea modificarilor cadrului de reglementare dupa ce bugetele anuale si multianuale ale companiilor au fost deja aprobate a creat confuzii puternice in randul investitorilor si a condus la necesitatea revizuirii urgente a tuturor planurilor operationale si de dezvoltare. O legislatie stabila si predictibila este o conditie esentiala pentru toti actorii din acest sector si, prin urmare, autoritatile ar trebui sa depuna eforturi pentru o predictibilitate pe termen lung.

Pe langa efectele negative expuse mai sus, nu putem sa nu observam ca nu numai companiile petroliere au fost luate prin surprindere. In momentul de fata, exista o lipsa profunda de intelegere privind modul in care prevederile vor fi implementate. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), responsabila in a implementa masurile adoptate, va fi nevoita sa le integreze intr-un timp extrem de scurt in cadrul legislativ, in conditiile in care Ordonanta introduce numeroase neconcordante cu prevederi legale aflate in vigoare.

Pentru a intelege in detaliu efectele noilor obligatii, atat asupra companiilor direct afectate, cat si asupra celorlalti participanti la piata, au fost initiate mai multe studii independente de impact pentru fiecare sector afectat. Aceste rezultate vor fi puse la dispozitie de indata ce studiile vor fi finalizate.

Reamintim ca prin acest act normativ se instituie obligatia asupra producatorilor de a vinde gazele naturale produse, cu precadere catre furnizori, la pretul reglementat de 68 lei/MWh pana in anul 2022, precum si perceperea unei taxe de 2% din cifra de afaceri de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), taxa care va fi aplicata retroactiv pentru anul 2018. Masurile adoptate trebuie privite in ansamblul unui cadru legislativ nefavorabil dezvoltarii sectorului petrolier romanesc.

Sursa foto: Shutterstock / solarseven

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri