Fiscul se transforma in anexa a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP) si va demara controale la societatile indicate de aceasta. In cazul in care refuza controlul la o societate, ANAF trebuie sa dea explicatii! Prevederile sunt cuprinse intr-un acord intre cele doua institutii semnat de presedintii Mihaela Triculescu si Ion Ghizdeanu.

Scopul declarat al acestui acord este acela al combaterii evaziunii fiscale, avand in vedere esecul inregistrat in ultimii ani in aceasta directie.

"Conform datelor Institutului National de Satistica (INS), ponderea economiei neobservate in PIB (economia ascunsa de bunuri si servicii care nu contribuie la buget) a crescut la 22,8% in anul 2016, de la 20,5% in 2015, continuand sa se mentina la peste 21% in anii 2017 si 2018. Aceasta inseamna ca aproximativ 160-180 miliarde lei reprezinta valaorea adougata bruta care nu este fiscalizata, ceea ce inseamna un minim de pese 50 miliarde lei mai putin la bugetul general consolidat", se arata in Acordul citat.

Care sunt principalele prevederi ale Acordului?

  • Incepand cu luna ianuarie 2019, CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propusi pentru a fi cuprinsi in controalele intreprinse de ANAF in functie de domeniul de activitate, fluctuatia cifrei de afaceri si a celorlalti indicatori stabiliti de comun acord intre ANAF si CNSP.
  • Analiza de risc se va realiza de ANAF in functie de indicatorii statistici existenti in bazele de date ale ANAF si indicatorii statistici trimisi de CNSP.
  • Analiza de risc are ca scop determinarea sectoarelor si societatilor unde exista riscuri fiscale potentiale.
  • CNSP va comunica conducerii ANAF lunar situatia domeniilor si a societatilor comerciale care prezinta un grad ridicat de risc de evaziune fiscala. Trimestrial se va face o analiza comuna a rezultatelor si se vor aduce imbunatatiri metodologiei de analiza re risc, daca va fi cazul.
  • ANAF va utiliza analiza de risc si informatiile transmise de catre CNSP pentru stabilirea programului actiunilor de control. Modalitatea de preluare si stabilirea concreta a actiunilor de control se realizeaza de catre ANAF cu comunicarea catre CNSP a considerentelor pentru care unele dintre propunerile CNSP nu au fost preluate.
  • In masura in are pentru analiza re risc sunt necesare informatii sectoriale si microeconomice de la societatile comericiale sau institutii publice, ANAF si CNSP vor colabora in vederea obtinerii acestora, in conformitate cu prevederile legale.
  • In cazul in care din analizele de risc rezulta necesitatea realizarii unor actini de verificare si control complexe, cu aprticiparea si altor organisme abilitate, ANAF si CNSP propun Guvernului luare de decizii cu privire la modalitatile concrete de cooperare institutionala.
  • ANAF se angajeaza sa transmita CNSP informatii cu privire la efectele obtinute in privinta reducerii evaziunii fiscale, in urma actiunilor de control la societatile comerciale propse in analizele de risc.
  • In vederea realizarii prevederilor Acordului, ANAF si CNSP pot constitui grupuri de lucru comune.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri