5 Februarie 2019

Disputa BNR - Guvern pe tema "ordonantei lacomiei" se amana cu 2 saptamani. Se va face un grup de lucru



Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) – institutie care reuneste guvernul si Banca Nationala –a decis luni sa discute abia peste doua saptamani concluziile impactului OUG 114/2018 asupra sistemului bancar, potrivit unui comunicat de presa. Sedinta CNSM fusese ceruta imperativ de Mugur Isarescu la inceputul anului, intr-un atac fara precedent asupra executivului.

In sedinta de luni, 4 februarie. care trebuia sa duca la o discutie despre OUG 114, cunoscuta drept ”ordonanta lacomiei”, BNR si Ministerul Finantelor au decis sa infiinteze un grup de lucru care sa analizeze impactul asupra bancilor si sa prezinte concluziile pe data de 18 februarie.

" Membrii Consiliului au decis sa fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019", se precizeaza in comunicatul citat, scrie G4Media.

Guvernatorul BNR a calificat OUG 114 drept ”o traznaie” si a spus intr-o conferinta de presa din 8 ianuarie ca Banca Nationala are nelamuriri cu privire la modul in care se aplica taxa pe banci si va cere discutarea ordonantei in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, pentru ca are impact sistemic.

”In mod normal, o asemenea ordonanta trebuia prezentata mai intai in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Are impact. Si probabil ca vom solicita sa facem o discutie intr-o sedinta extraordinara a comitetului”, spunea la acel moment Isarescu.

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, asigurandu-se astfel implementarea Recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic .

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national, prin stabilirea politicii macroprudentiale si a instrumentelor adecvate pentru punerea in aplicare a acesteia.



Citeste si