Declaratiile reprezentantilor Guvernului cu privire la o posibila modificarea a metodei de calcul a dobanzii ROBOR, in vederea reducerii impactului taxei “pe lacomie” asupra bancilor, arata ca Guvernul este dispus sa poarte un dialog pe aceasta tema, considera vicepresedintele Banca Transilvania, Tiberiu Moisa. De altfel, reprezentantii Romanian Business Leaders (RBL) anticipeaza ca asa-zisa Ordonanta a taxelor (OUG 114) va avea cu totul alta forma pana pana in 2020.

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, afirmase la inceputul acestei saptamani ca noua taxa pe activele bancilor, stabilita in functie de nivelul ROBOR, ar putea sa devina inofensiva daca BNR schimba formula de calcul a dobanzii ROBOR, sau daca elimina complet aceasta rata de referinta.

“Personal, eu vad aceste declaratii ca un inceput de dialog dupa o vreme in care acest dialog nu a existat. Astept cu interes sa vad unde va duce aceasta discutie. (…) Ma astept ca pana in 2020 aceasta Ordonanta sa aiba cu totul alta forma”, a mentionat Tiberiu Moisa, prezent marti la o intalnire cu presa organizata de RBL, asociatie care reuneste mai multi antreprenori romani.

Valcov mentionase ca Guvernul poarta discutii cu BNR asteptandu-se la “o schimbare radicala” a modalitatii in care ROBOR este calculat, sau chiar la eliminarea dobanzii.

“Nu cred ca o decizie economica proasta poate sa aiba perpetuitate. Pe langa efectele negative asupra mediului privat, ea va bloca la un moment dat propria administratie, propriile companii ale statului. Nu cred ca Ordonanta va exista in 2020 in aceasta forma. Intrebarea este cat timp va sta in forma actuala, deoarece, ea creeaza in prezent daune atat mediului privat cat si mediului economic de stat”, a declarat Dragos Rosca, presedinte RBL.

Recentele schimbari fiscale adoptate de Guvern, precum si efectele secundare generate de acestea, au determinat antreprenorii sa isi bugeteze cheltuieli mai mari cu procente cuprinse intre 5 si 30% pentru anul 2019.

“In cazul nostru, am bugetat pentru 2019 cresteri de cheltuieli pe trei segmente majore. Prima crestere este cauzata de evolutia cursului de schimb, iar aici ne asteptam la o crestere a cheltuielilor cu 5-10%. In al doilea rand, vor creste cu 10-15% costurile cu resursa umana ca urmare a maririi bazei salariului minim. Nu in ultimul rand, vor creste si cheltuielile cu energia cu o cifra pe care noi o estimam la 20-30%. Toate aceste majorari de cheltuieli nu pot fi suportate de cresterea pretului la serviciile sau produsele pe care le oferi. Nu poti veni in piata cu preturi mai mari cu 15-20%, asa ca suntem nevoiti sa sacrificam rezervele de investitii; nu te mai poti gandi la rezerve de investitii pentru ca nu mai ai marje de profit”, a explicat Dragos Petrescu, fondator City Grill si membru in board-ul RBL.

Acesta a criticat si proiectul Autoritatii Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu privire la inasprirea sanctiunilor pentru incalcarea drepturilor consumatorilor, de la amenzi nominale, de cateva mii sau zeci de mii de lei, urmand sa fie impuse amenzi ce se raporteaza la nivelul cifrei de afaceri.

“Cand un comisar merge intr-o firma si o poate amenda cu 3-5% din cifra de afaceri, pe motive precum traducerea gresita pe un capact de bere, sau gramajul unor produse dintr-un meniu, poti ajunge la inchiderea acelei firme. Ce companii isi permit sa plateasca amenzi de 3-5% din afaceri?”, mentioneaza Dragos Petrescu.

Reprezentantii RBL au acuzat lipsa dialogului cu Guvernul atunci cand se adopta modificari fiscale si legislative majore, fapt care a dus in ultimii ani la impunerea mai multor astfel de masuri (precum taxa “pe stalp” sau supraacciza pe carburanti) care ulterior au fost anulate dupa valul de critici venit din mediul de afaceri.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri