Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, de conduita politicilor monetare ale BCE si ale bancilor centrale din regiune.

"In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognoze. Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri. importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, de conduita politicilor monetare ale BCE si ale bancilor centrale din regiune", mentioneaza comunicatul bancii centrale.

Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27%, de la 3,43% in noiembrie, consolidandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare. Evolutia din decembrie a survenit in principal ca urmare a scaderii pretului combustibililor - pe fondul dinamicii cotatiei petrolului pe pietele internationale - compensata partial de cresterile consemnate pe segmentul legumelor si fructelor si al produselor din tutun.

Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) s-a redus usor, ajungand la 2,5%, de la 2,6% in luna noiembrie.

Citeste si:
Scumpirile nu se opresc. Economiștii, mai pesimiști decât Isărescu...
Scumpiri la foc automat în...

Rata medie anuala a inflatiei IPC in luna decembrie s-a mentinut la nivelul lunii anterioare, de 4,6%, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a crescut usor pana la 4,1%, de la 4% in luna noiembrie.

"Astfel, BNR si-a indeplinit obiectivul de mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu, in conditiile unei conduite atent calibrate a politicii monetare", precizeaza sursa citata.

Conform bancii centrale, cresterea mult peste asteptari a productiei agricole a accelerat dinamica anuala a PIB real, la 4,4%, in trimestrul trei din 2018, de la 4,1% in trimestrul anterior. Pe partea cererii, se observa contributia majoritara la cresterea PIB a variatiei stocurilor, urmata de cea a consumului gospodariilor populatiei, cu sprijinul crescut al autoconsumului si al achizitiilor din piata taraneasca, precum si aportul negativ al formarii brute de capital fix, arata documentul BNR.

Pe de alta parte, exportul net si-a marit contributia negativa la dinamica PIB fata de datele precedente, pe fondul incetinirii mai pronuntate a cresterii exporturilor de bunuri si servicii fata de cea aferenta importurilor.

Citeste si:
România, în topul țărilor cu cele mai mari scumpiri din UE în august
România, în topul țărilor cu...

"Impreuna cu deteriorarea balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, aceasta a generat o adancire substantiala a deficitului de cont curent in raport cu perioada similara a anului anterior", subliniaza BNR.

Cele mai recente evolutii citate de BNR releva o usoara decelerare a ritmului anual al activitatii industriale in perioada octombrie-noiembrie 2018 comparativ cu trimestrul III, pana la 3%, in timp ce constructiile si-au atenuat contractia, pana la -3,9 la suta. In acelasi timp, ultimul trimestru al anului a consemnat o revenire a ratei de crestere a achizitiilor in comertul cu amanuntul, care a ajuns la 5,9%, nivel totusi inferior celor care au caracterizat prima jumatate a anului. Totodata, balanta comerciala a inregistrat o deteriorare mai alerta, contribuind la adancirea in continuare a deficitului de cont curent, subliniaza sursa citata.

Cat priveste cursul de schimb, in ianuarie leul s-a depreciat cu 1,1% fata de euro, arata comunicatul. Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si ecartul lor pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara au reintrat pe o panta usor crescatoare la mijlocul lunii ianuarie 2019, iar cursul de schimb leu/euro a consemnat o crestere mai pronuntata in a doua parte a lunii.

Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat cresterea anuala in luna decembrie 2018, la 7,9%, cea mai mare crestere din mai 2012 pana in prezent, de la 6,3% in luna noiembrie. Reprezentantii bancii centrale arata, in context, ca avansul a fost sustinut in principal de componenta in lei, a carei pondere in totalul creditului s-a marit la 66%, cel mai ridicat nivel din septembrie 1996.
Raportat la activitatea economica, nivelul creditului continua insa sa fie scazut.

Citeste si:
Curs BNR 30 iulie: leul s-a apreciat în raport cu euro
Curs BNR 30 iulie: leul s-a...

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta de joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.

"Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", se mai arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri