Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de factorii externi si de realizarile efective ale agentilor economici atunci cand analizeaza cresterea economica a tarii, nu sa se bazeze doar pe majorarea Produsului Intern Brut, a afirmat, vineri, presedintele Camerei de Comert a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, citat de Agerpres.

Daraban a amintit ca Romania este expusa unui risc foarte mare, in conditiile in care 75% din comertul tarii se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana.

"Exista aici un pericol permanent de recesiune. Ati vazut Italia, care a anuntat oficial ca a intrat in recesiune. Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca sunt 47.240 de societati cu capital italian in Romania. Sa nu credem ca firmele cu capital italian din Romania nu vor fi afectate de recesiunea din Italia. Si sunt companii semnificative, sa nu spun altfel", a atentionat oficialul CCIR, prezent la forumul de afaceri Romania-Turcia.

In opinia sa, in realitate, Romania nu are o crestere economica mai mare de 3-4%, din moment ce Italia este in recesiune, iar Germania a anuntat un salt de doar 2%.

"Daca Germania are un 2%, noi poate avem un 3-4%, dar mai mult nu cred, pentru ca una este cresterea economica si alta este cresterea PIB-ului. Deci, trebuie sa tinem cont de acesti factori externi. Germania a avut o crestere de 2,2%. Numai noi umblam cu niste cifre din acestea de parca ne apucam sa populam luna. Fac apel la realism!", a sustinut el.

Daraban a precizat ca a solicitat autoritatilor ca, dupa ce toate societatile din tara isi vor publica bilanturile contabile, sa se faca o analiza clara cu privire la cifra totala de afaceri, care este profitul din exploatare, care este profitul brut, care este profitul net, care sunt pierderile si atunci "sa vorbim de crestere exclusiv economica".

"Stim bine ca in definitia Produsului Intern Brut sunt variabile care nu prea tin cont de economie, cum ar fi acel consum, un consum de marfa din import, care influenteaza intr-adevar in sus PIB-ul. Si credeti-ma ca am vazut multe tari, inclusiv Venezuela, care acum cativa ani - acum nici nu se mai da PIB-ul, datorita hiperinflatiei - dar undeva pe timpul lui Chavez se spunea ca are peste 350 de miliarde de dolari PIB si mureau de foame pe strada. In Argentina, de asemenea. Deci, nu PIB-ul neaparat ca a crescut sau micsorat este un indicator, ci trebuie sa ne focalizam pe rezultatele strict ale persoanelor juridice in Romania, indiferent de forma de capital, si acolo vom trage concluzii, cat s-a platit, cat nu s-a platit", a explicat Daraban.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri