ANRE a aplicat amenzi de aproape 20 milioane lei, in 2018. Cele mai multe sanctiuni catre marii operatori din domeniul energiei electrice si gazelor naturale

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat, in 2018, amenzi totale de 19,7 milioane de lei, din care aproape 12 milioane de lei aplicate marilor operatori din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, potrivit datelor publicate, luni, de catre reglementatorul pietei de profil.

Anul trecut, activitatea de control desfasurata de ANRE a vizat, cu prioritate, marii operatori, iar valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 19.721.935 lei.

Conform sursei citate, Autoritatea a efectuat un numar de 250 de actiuni de control la marii operatori din domeniul energiei electrice, incheindu-se 190 de procese-verbale de constatare si sanctionare si aplicandu-se 276 de amenzi contraventionale, in valoare de 4,008 milioane de lei. Pe acest segment, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate marilor operatori de distributie de energie electrica (249), urmati de producatori - cu 16 amenzi. La randul lor, furnizorii au primit sapte amenzi, iar operatorii de transport patru astfel de sanctiuni, scrie Agerpres.

"Principalele sanctiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligatiei producatorilor de energie electrica de a oferta public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila in anul 2017, pentru incalcarea standardului de performanta pentru serviciul de distributie, pentru neindeplinirea obligatiilor privind realizarea programelor de mentenanta si investitii de catre operatorul de transport si pentru nerespectarea obligatiilor privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final", precizeaza ANRE.

In ceea ce priveste marii operatori din domeniul gazelor naturale, Autoritatea a realizat un numar de 357 de actiuni de control, in urma carora s-au incheiat 315 de procese-verbale de constatare si sanctionare. In acelasi timp, au fost aplicate 312 de amenzi contraventionale, in valoare de 7,955 milioane de lei, majoritatea pentru marii operatori de distributie de gaze naturale (269). Acestia au fost urmati de catre furnizorii de gaze - cu 25 de amenzi, marii producatori de gaze - cu 14 amenzi, si operatorii de transport gaze - cu patru amenzi.

Citeste si:
Cum ar putea să scadă factura la gaze cu peste 200 lei pe lună în...
Consiliul Concurenţei:...

Si in aceste cazuri, principalele sanctiuni s-au aplicat pentru nerespectarea obligatiilor legale de catre furnizori/producatori si de catre operatorul de transport privind dezechilibrele fizice si comerciale, pentru neindeplinirea obligatiei furnizorilor privind constituirea stocului de gaze naturale si pentru neindeplinirea obligatiilor legale privind racordarea la retelele de distributie.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri