Aproximativ 7.800 de firme romanesti s-au inregistrat, de la inceputul acestui an, in Bulgaria, in orasul Ruse, din cauza implicatiilor negative multiple ale OUG 114 asupra intregului mediu economic. Reprezentantii Consiliului National al Intreprinerilor Private Mici si Mijlocii din Romania au avertizat, imediat dupa adoptarea Ordonantei, ca multe firme, in special din constructii, se vor muta in tara vecina.

“De la inceputul acestui an, 7.800 de firme romanesti, cu capital social romanesc, s-au intregistrat in Ruse. Acesta este intre primele cinci orase ca marime din Bulgaria”, a declarat secretarul general al Consiliului, Liviu Rogojinaru.

El a reamintit faptul ca, in Bulgaria, Codul Fiscala nu s-a modificat deloc in ultimii 12 ani, asadar acolo firmele gasesc ceea ce in Romania le lipseste din ce in ce mai mult, repectiv stabilitatea legislativa si predictibilitatea.

Inca de la inceputul anului, reprezentantii Consiliului afirmau ca exista o mare presiune asupra lor sa ia masuri concrete pentru problemele IMM-urilor generate de OUG 114 (majorarea salariului minim in constructii, taxele pe active, energie, comunicatii care, in final, se rasfrang in costurile firmelor etc.).

“Colegii ne-au rugat inclusiv sa analizam o potentiala intalnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria si sa initiem un dialog cu privire la posibilitatea mutarii unor activitati din Romania, pentru ca sun foarte multi antreprenori in acest moment care simt ca lucrurile nu sunt deloc in regula. De altfel, Bulgaria care este tara cea mai apropiata de noi are o fiscalitate constanta”, a explicat la vremea respectiva presedintele Consiliului, Florin Jianu.

De ce nu se dezbate OUG 114 in Parlament?

Tot atunci, CNIPMMR a prezentat un sondaj pentru firmele membre din care reiesea impactul acestei ordonante asupra activitatii lor, dar si faptul ca 80% dintre companii isi doresc renuntarea la reglementarea prin Ordonanta de Urgenta, care in Romania a devenit din exceptie regula.

Insa, se pare ca autoritatile sunt surde la aceste cerinta, avand in vedere ca premierul a anuntat ca inclusiv OUG 114, care a fost adoptata in secret absolut si fara nici un fel de consultare, va fi modificata tot prin OUG, dupa ce a trecut de Senat fata dezbatere, prin adoptare tacita.

De ce evita guvernantii dezbaterea Ordonantei in Parlament? “Stiti ce prognostic dau eu? Ca Ordonanta 114 va avea aceeasi soarta cu Ordonanta 79 (referitoare la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat), adica va muri in Parlament. Nu o sa o vedem niciodata scoasa ca si Lege, la fel ca si Ordonanta 79, care contine aspecte de neconstitutionalitate si poate fi atacata si s-ar crea haos. In al doilea rand, cred ca pe baza acestei Ordonante 114 sunt cateva elemente din buegtul de stat. Si atunci, daca va fi respinsa de Parlament candva, va fi o problema pentru bugetul de stat, care trebuie construit pe legi in vigoare. Si, nu in ultimul rand, trebuie avuta in vedere majoritatea parlamentara din Camera Deputatilor. Nu stiu daca vom mai vedea vreo lege importanta iesita din Parlament in perioada urmatoare din aceasta cauza”, a explicat Florin Jianu.

Sursa foto: Maxx-Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri