Standard & Poor's reconfirma rating-ul de perspectiva stabila al Romaniei

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) reconfirma rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"Decizia agentiei de rating S&P de a mentine perspectiva stabila a Romaniei este una corecta, care recunoaste si confirma realitatea economica actuala a Romaniei. Aceasta decizie reflecta atat disponibilitatea Guvernului Romaniei pentru dialog, cat si viabilitatea masurilor fiscal bugetare adoptate", precizeaza Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, citat de Agerpres.

Conform ministerului, printre punctele forte ale Romaniei care au stat la baza deciziei agentiei de rating sunt evidentiate: nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, in comparatie cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, si mentinerea perspectivelor de crestere economica.

Imbunatatirea rating-ului de tara ar putea fi luata in considerare in contextul in care agentia evalueaza ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste stabilitatea cadrului institutional si in consolidarea bugetara, plasarea ferma a datoriei publice pe o traiectorie descendenta, precum si in consolidarea cadrului de guvernanta, noteaza MFP.

Recent, ministrul Finantelor, a declarat ca agentia de rating Standard & Poor's (S&P) va publica un raport final "in cateva zile" si ca va fi vorba despre o concluzie foarte buna pentru Romania, "desi sa nu ai aproape un trimestru un buget aprobat iti creeaza probleme in piata externa".

Citeste si:
Florin Cîțu: Menținerea ratingului de țară arată încrederea în...
Florin Cîțu: Menținerea...

In data de 2 martie, agentia Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3" si a anuntat ca perspectiva asociata calificativelor va fi anuntata in doua saptamani.

Romania a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agentia a acceptat aceasta solicitare. S&P a stabilit ca au fost indeplinite conditiile pentru un astfel de apel, in concordanta cu politicile si procedurile agentiei. In consecinta, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intentioneaza sa rezolve aceasta problema in termen de doua saptamani.

Sursa foto: FrankHH / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie
Setari Cookie-uri