Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene: Romania nu dispune de spatiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe

Romania nu dispune de spatiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar daca acestea vizeaza taxele pe forta de munca, a declarat sambata vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialogul social.

"In general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe munca, in special munca platita cu salarii mici si transferul spre alte baze de impozitare, care sa fie mai putin daunatoare pentru crestere. Iar acest lucru este valabil in special pentru tarile cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Daca ne referim la situatia concreta a Romaniei, dupa cum bine stiti ne-am exprimat ingrijorarile cu privire la traiectoria fiscala generala. Pentru al doilea an la rand, Romania este intr-o procedura de abatere semnificativa, ceea ce inseamna ca traiectoria sa bugetara deviaza semnificativ de la cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere, si de acea este important ca Romania sa reduca in mod substantial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o imbunatatire structurala de un procent. De acea cand discutam despre politica fiscala, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe", a spus Valdis Dombrovskis in conferinta de presa organizata la sfarsitul reuniunii Ecofin, conform Agerpres.ro.

Oficialul european a reamintit ca in anul 2015 Comisia Europeana atragea atentia impotriva planurilor care vizau reducerea semnificativa a TVA, care initial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, iar pana la urma a fost o reducere de patru puncte procentuale. In opinia lui Dombrovskis, aceste reduceri au dus la deteriorarea fiscala actuala.

Vineri si sambata a avut loc, la Bucuresti, reuniunea informala a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Unul dintre subiectele abordate a fost si mobilitatea selectiva in cadrul UE.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat in aceeasi conferinta de presa de la finalul reuniunii Ecofin ca tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor.

Citeste si:
Florin Cîţu: Miercuri, primele case de marcat se conectează la ANAF
Florin Cîţu: Miercuri,...

Sursa foto: By A Ramos / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Acord intre Zona Euro si Atena: noi masuri de reforma pentru Grecia
Setari Cookie-uri