Balint, OTP Bank: Criza bate la usa deficitului bugetar. Nu ar trebui sa o lasam sa intre

Deficitul bugetar si deficitul de cont curent sunt principalele puncte slabe ale economiei romanesti, aflata in momentul de fata in pragul unei noi recesiuni, a declarat, in cadrul Wall-Street Financial Forum, Csaba Balint, analist macroeconomic - OTP Bank Romania.

“Nori negri au inceput sa apara pe cer, economia zonei euro a slabit, iar accelerarea exporturilor a inceput sa se reduca. Criza bate la usa. Nu ar trebui sa o lasam sa intre in casa noastra pe usa deficitului bugetar si a deficitului de cont curent. Acesti doi indicatori reprezinta cele mai mari vulnerabilitati ale Romaniei in momentul de fata”, a mentionat Csaba Balint.

Deficitul bugetar consolidat al Romaniei a ajuns la 5,2 mld. lei in primele doua luni din 2019, respectiv 0,51% din PIB, comparativ cu 5,5 mld. lei, respectiv 0,58% din PIB in perioada similara din 2018. Deficitul ridicat din primele doua luni de anul trecut a fost insa determinat de o serie de plati in contul unor achizitii de armament.

De asemenea, deficitul contului curent al balantei de plati a crescut cu 33,6% in primele doua luni ale acestui an, la 568 milioane euro, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, de 425 milioane euro.

“Pentru o crestere economica sustenabila avem nevoie de trei factori: investitii, resursa umana si productivitate. Din pacate insa la capitolul investitii nu mai aratam bine, convergenta nu cred ca s-a terminat, iar din punct de vedere demografic nu aratam bine. In aceste conditii, pe un orizont de 5—10 ani ma astept ca nivelul cresterii economice a Romaniei sa incetineasca”, considera Csaba Balint.

Citeste si:
OTP Bank se alătură cu OTP POSibil băncilor care oferă soluții de...
OTP Bank lansează OTP...

Pentru anul 2019, OTP Bank are o estimare de crestere economica in cazul Romaniei de 3,5%.

Conferinta Wall-Street Financial Forum este organizata cu sprijinul Vastint (partener principal), OTP Bank (partener silver), CITR (partener silver), Enterprise Investors (partener silver) si Fondul Proprietatea (partener silver)

Foto: Ovidiu Udrescu

Citeste si:
Vine sau nu criza economica peste Romania? Ce spun economistii
Vine sau nu criza economica...
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri