Comisia Europeana a revizuit, marti, in scadere la 3,3% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna ianuarie, Executivul comunitar indica un avans al produsului intern brut de 3,8%, scrie Agerpres.

Pentru anul viitor, CE estimeaza continuarea declinului economiei, crestere economica fiind prognozata la 3,1%, fata de 3,6% in editia din ianuarie.

"Inasprirea pietei fortei de munca va continua, dar inflatia ar urma sa se atenueze fata de nivelul ridicat de anul trecut. Estimam ca deficitul bugetar va continua sa creasca, in urma cheltuielilor cu salariile in sectorul public si cu pensiile", apreciaza Executivul comunitar.

Conform estimarilor Comisiei Europene, deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB in 2019 si se va adanci la 4,7% din PIB in 2020, in timp ce deficitul de cont curent se va situa la 5,2% din PIB anul acesta si la 5,3% din PIB anul viitor. Datoria va ajunge la 36% din PIB in 2019 si va urca la 38,4% in 2020.

Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 3,6% in 2019 si la 3% in 2020, in timp ce rata somajului va fi de 4,1% anul acesta si de 4% anul viitor, preconizeaza Executivul comunitar.

Institutia se asteapta ca anul acesta consumul privat sa ramana solid, datorita continuarii cresterii robuste a salariilor nominale. Investitiile ar urma sa se redreseze in 2019, in urma imbunatatirii sustinute a investitiilor in echipamente si a redresarii investitiilor in constructii, pe fondul sporirii proiectelor finantate din fonduri europene.

Comisia Europeana estimeaza ca in perioada 2019 - 2020 ritmul de crestere a salariilor se va modera in urma incetinirii economiei, dar ar urma sa ramana relativ robust, pe fondul inaspririi conditiilor pe piata fortei de munca si a evolutiei salariilor in sectorul public. Rata somajului se va situa la 4,1% anul acesta si va scadea la 4% anul viitor, apreciaza Executivul comunitar.

Incertitudinile interne si externe ar putea afecta avansul economiei Romaniei, avertizeaza Comisia Europeana. Pe plan extern, incertitudinile privind cererea la nivel global si economia UE ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor Romaniei. Pe plan intern, o crestere sustinuta a costurilor cu forta de munca, din cauza majorarilor salariale care depasesc cresterea productivitatii, ar putea, de asemenea, afecta exporturile. Incertitudinea si impredictibilitatea politicilor publice ar putea avea, la randul lor, un impact negativ asupra consumului si investitiilor, limitand avansul economiei, apreciaza Executivul comunitar.

In 2018, deficitul bugetar a urcat la 3% din PIB, de la 2,7% din PIB in 2017, in urma majorarii semnificative continue a salariilor in sectorul public. Comisia Europeana se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,5% din PIB in 2019 si sa se adanceasca la 4,7% din PIB in 2020, principalul motiv fiind cheltuielile cu salariile in sectorul public. De asemenea, ar urma sa creasca cheltuielile cu pensiile, deoarece punctul de pensie va creste cu 15% din septembrie 2019. Investitiile publice ar urma, de asemenea, sa creasca. Pe partea veniturilor, contributiile sociale se vor majora, datorita cresterii robuste a salariilor, apreciaza Executivul comunitar.

In Prognoza de primavara 2019 - 2022, elaborata recent de Comisia de Strategie si Prognoza, estimarea privind cresterea economiei in acest an a fost mentinuta la 5,5%, insa valoarea nominala a produsului intern brut a fost revizuita in crestere usoara la 1.031 miliarde de lei, de la 1.022 miliarde de lei in varianta de iarna. Neschimbate au ramas si prognozele de crestere pentru urmatorii trei ani, la 5,7% in 2020 si 5% in 2021 si 2022.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere la 3,1%, de la 3,4%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2019.

Prognozele FMI sunt mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care si-a imbunatatit usor estimarile privind evolutia economiei romanesti atat in 2019, de la 3,5% cat estima in ianuarie pana la 3,6%, cat si pentru 2020, de la 3,1% pana la 3,3%.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentand o crestere de 5,5% fata de 2018, o inflatie medie anuala de 2,8% si un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri