Premierul Viorica Dancila a anuntat, marti, adoptarea unui act normativ prin care TVA va scadea de la 9% la 5% pentru produsele agricole traditionale autorizate de Ministerul Agriculturii, confrom Agerpres.

"In sedinta de astazi, discutam un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu si lung pentru cetateni, dar si pentru economie. In primul rand, avem in vedere cresterea accesului romanilor la produse sanatoase, de inalta calitate, tot mai cautate pe piata alimentara. Vom reduce Taxa pe Valoarea Adaugata de la 9 % la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin diminuarea cotei de TVA pe intreg lantul de distributie contribuim la reducerea pretului acestor produse si astfel incurajam oamenii sa consume alimente sanatoase", a afirmat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern de marti.

Premierul a anuntat ca anumite categorii de persoane vor avea facilitati la plata asigurarilor sociale de sanatate.

"Tot prin acest proiect, acordam facilitatea persoanelor care au obtinut in perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie sa nu plateasca decat optional asigurari sociale de sanatate. Practic, extindem facilitatea aplicata de la 1 ianuarie 2018 si prevazuta in Codul fiscal pentru aceasta categorie de contribuabili, anuland obligativitatea de plata a contributiei de asigurari de sanatate", a spus Dancila.

Ea a adaugat ca in acest fel vor fi eliminate "inechitati" pentru aproximativ 600.000 de romani, pentru ca "Guvernul este preocupat ca orice obligatie fiscala a contribuabilului sa fie proportionala cu veniturile obtinute".

Citeste si:
CCR a respins OUG prin care puteai cumpara cartele prepay doar cu...
CCR a respins OUG prin care...

"In acelasi timp, prelungim termenul de acordare a bonificatiilor pentru persoanele care platesc anticipat contributiile de asigurari sociale de sanatate aferente perioadei 2014-2017. Termenul de plata este de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, iar cei care platesc in 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10%. Este o masura de care vor beneficia aproximativ un milion de romani", a spus Dancila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Deficitul bugetar a urcat la 2,48% în primele patru luni ale acestui an
Setari Cookie-uri