Banca Mondiala a revizuit in crestere la 3,6% estimarile privind avansul economiei romanesti in 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult fata de prognoza din ianuarie 2019, se arata in raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala.

Banca Mondiala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru 2020 si 2021 o crestere a Produsului Intern Brut de 3,3% si, respectiv 3,1%, in crestere cu 0,2 si, respectiv, 0,3 puncte procentuale fata de previziunea precedenta.

In Europa si Asia Centrala, regiune care include Romania, cresterea s-a moderat la 3,1% anul trecut, in timp ce in 2019 economia a avut un start lent, in urma atenuarii investitiilor si a comertului. In Europa Centrala, activitatea economica a incetinit de asemenea spre sfarsitul anului trecut, reflectand scaderea cererii pe plan intern si dificultatile provocate de factorii externi, pe fondul incetinirii din zona euro (Polonia, Romania). In contrast, expansiunea in Rusia a accelerat datorita unor factori temporari.

Politica fiscala s-a relaxat de asemenea in 2019, rezultand o adancire a deficitului ca procent din PIB (Belarus, Kirgizstan, Polonia, Romania).

Datoria publica ca procent din PIB a crescut cu peste zece puncte procentuale de la criza financiara globala, ajungand la 45% la finalul lui 2018. Inflatia este pe un tren ascendent in regiune de la inceputul lui 2019 (Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Tadjikistan), partial din cauza majorarii pretului titeiului.

Masurile de stimulare fiscala, care au ca rezultat majorarea consumului privat, vor incepe sa se atenueze in unele din cele mai mari economii din regiune pana in 2020 (Ungaria, Polonia, Romania).

Scaderea populatiei apte de munca, care reflecta partial emigrarea catre Europa Occidentala din ultimii ani, limiteaza perspectivele de crestere pe termen mediu in Europa Centrala. Cresterea moderata a investitiilor publice s-ar putea reduce si mai mult in absenta unui progres sustinut in adoptarea reformelor structurale, se arata in raportul "Global Economic Prospects".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri