Ieri, Guvernul Dancila a aprobat prin Ordonanta de Urgenta noul Cod Administrativ, un “tom” de circa 400 de pagini care NU a trecut testul Curtii Constitutionale si care, totusi, a reprezentat “o urgenta” pentru Dancila si echipa sa. Printre multe modificari deloc explicate, primarii primesc pensii speciale, o flagranta incalcare a egalitatii intre cetateni. Cat vor primi in plus, in fapt, acesti primari?

Calculul tine cont de cate mandate au avut primarii respectivi – pentru un mandat, acel primar va primi 19% din indemnizatia lunara bruta pensie speciala, unul care a avut doua mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate - 57%. Mai concret, daca un primar de comuna are o indemnizatie bruta de 6.000 lei si a avut doua mandate, va primi o pensie speciala de 1.800 lei. Primarul unui oras mai mare, care poate avea intre 10.000 si 20.000 lei pe luna brut si doua mandate, va primi in plus pana la 7.600 lei/luna. Daca are trei mandate ajunge si la 11.000 lei pe luna.

Sa luam, insa, un exemplu concret. Primarul Alexandriei, Victor Dragusin, are un salariu brut de 12.000 de lei si se afla deja la al treilea sau mandat. La pensie, acesta va fi rasplatit pentru serviciile aduse comunitatii din Alexandria cu un plus de aproape 7.000 de lei, PE LANGA pensia “normala”.

Bugetul statului roman va fi pagubit, astfel, in urmatorii ani, cu sute de milioane de euro, bani care ar fi putut merge in dezvoltarea comunitatilor, infrastructura, spitale sau educatie. Opozitia acuza PSD-ALDE-UDMR ca a dat aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a-si mitui primarii si a-i mobiliza pentru urmatoarele runde de alegeri.

Guvernul Dancila a ignorat avizul negativ dat de Curtea Constitutionala pe acest Cod Administrativ, trecandu-l “de urgenta” si fara consultari prin Ordonanta de Urgenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri